Dubbla priset på svenska reservdelar

Av: 

Olof Adlercreutz

Bilar

Ny undersökning avslöjar: Så dyra är delarna

Enligt en sammanställning som biltidningen Teknikens Värld har gjort betalar många svenska bilägare drygt dubbelt så mycket som reservdelarna kostar i exempelvis Tyskland.

– Jag har blivit rejält lurad, säger bilägaren Fredrik Westerberg.

Foto: Scanpix

De höga reservdelspriserna avslöjades av tidningen efter att en BMW-ägare i Sverige krävdes på nära 7 000 kronor för nya bromsskivor och bromsklossar. Motsvarande pris efter att ha vänt sig direkt till den tyska underleverantören visade dock en klar skillnad.

För samma bromsskivor och bromsklossar ville den tyska firman ha 2 500 kronor. Då ingick även frakten – vilket är nära en tredjedel av vad produkter kostat hos reservdelsföretaget Mekonomen i Sverige.

Hälften så dyrt i Tyskland

– Jag inser nu att jag under alla år blivit rejält lurad på bildelar i Sverige, säger BMW-ägaren Fredrik Westerberg Thorell till Teknikens Värld.

Vid en närmare undersökning av reservdelar mellan biltillverkarnas generalagenter och Mekonomen visade det sig att delarna i Tyskland ofta är mellan hälften och en tredjedel så dyra som i Sverige. I Teknikens Världs exempel kostar 16 reservdelar till en BMW 520d 78 285 kronor hos BMW, medan motsvarande delar hos tyska reservdelskedjan autoteilemann.de bara skulle kostat 32 468 kronor.

Teknikens Värld nummer 13 finns i butik från och med den 5 juni.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Mekonomen

BMW

MER OM MIN BIL

Dieselrabatter aktuella även i Sverige

Mekanikerna: Bilarna vi inte skulle välja

Nya RS6 Avant Performance snabbaste kombin i världen