Läsarna: Vi kör dubbat i vinter!

MOTOR

Den egna säkerheten går före forskarrön

Den återkommande diskussionen om dubbdäckens vara eller inte vara på de svenska vägarna tog som väntat fart även i år.

Bland aftonbladet.se:s läsare och experter är valet enkelt – kör dubbat!

Foto: TUMMEN UPP Bland aftonbladet.se:s läsare tycker majoriteten att man bör köra på dubbade däck i vinter.

Enligt en forskarrapport från Umeå universitet ska asfaltsdamm från bland annat dubbade vinterdäck orsaka närmare 1 800 dödsfall årligen. Det är nästan fyra gånger fler än de som omkommer i trafikolyckor.

Passar inte vårt klimat

Trots den anmärkningsvärda siffran väljer ändå aftonbladet.se:s läsare att köra dubbat i vinter. De flesta motiverar sitt val genom att hänvisa till det svenska klimatet.

”Dubbar är förbjudna i Tyskland men där råder ett annat klimat än hos oss. I vårt vinterklimat är det självklart att dubbdäck är säkrast.”

En annan läsare skriver:

”Jag har tre barn i bilen och kör naturligtvis efter väglag. Men OM jag skulle behöva tvärnita/väja för nåt som plötsligt dyker upp, då drar jag det längsta strået mot alla er som kör dubbfritt.”

Aftonbladets bilexpert Robert Collin tycker även han att man bör välja dubbdäck i vinter.

– I vårt egna däckstest har vi gjort tusentals mätningar som är extremt noggranna. Där kan man tydligt se att dubbat är bättre, både på asfalt och is, och lika bra som odubbat på snö och slask. Det finns bara en sak: Dubbat!, säger Robert Collin.

”En vanesak”

Vägverkets miljödirektör Lars Nilsson som tidigare uppmanat svenska bilister att köra odubbat i vinter menar att den negativa inställningen till dubbfria däck bara är en vanesak hos svenskarna.

– Vi har i Sverige vant oss att tänka dubbdäck i trettio år. Jag tror därför att många känner en osäkerhet över att sätta sig i en bil utrustad med dubbfria däck. De skulle kanske uppleva en helt annan effekt om de vågade prova, säger Lars Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar