Första bilderna: Här är Mercedes E-klass

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Efter Volvo, nu visar Mercedes sin nyhet i premiumsegmentet.

Och det är en tydlig markering mot konkurrenterna.

– Vi ger en ny tolkning av själva konceptet lyx, säger Hartmut Sinkwitz på Mercedes.

Om en månad ska Mercedes visa upp sin helt nya E-klass. Men redan nu får vi en glimt av vad som komma skall. Och det är onekligen klart att den tyska tillverkaren vill visa vem som har ledartröjan i lyxligan.

Vid lanseringen av S90 slog Volvo sig för bröstet och sa att bilen var ”inträdesbiljetten till den exklusiva klubben med premiumsedaner” och att bilen visade svenska märkets ambitioner.

– Vi är nu klart och tydligt med i leken, sa Håkan Samuelsson, vd för Volvo Car Group, då.

Ändrar spelreglerna

Men när Volvo sträckt på sig och kvalar in, säger Mercedes att de höjt ribban. Vinken är tydlig. Inträdesbiljetten Volvo löste kanske räcker för att få komma med i klubben, men inte för att jämföra sig med Mercedes.

Nya E-klassen har precis som S90 fått en tidig avtäckning. Förvisso får vi bara se insidan på Mercan, men den följer samma framgångsrika recept som nya S-Klassen.

– Vi har designat en rymlig och intelligent interiör. Den innehåller tekniska innovationer och topputrustning för att ska en exceptionell upplevelse för både förare och passagerare. E-Klassen sätter inte bara en ny standard i klassen. Förutom jobbet och den privata sfären så blir den även en ”tredje plats” – en zon där passagerare kan njuta av riktig lyx, säger Hartmut Sinkwitz, chef för interiördesign på Mercedes.

Mest iögonfallande är att instrumentbrädan domineras av två stycken 12,1-tumsskärmar. Förutom att föraren kan välja vad som kan visas så kan man nu även välja olika grafiska teman (vilket bland annat Volvo haft ett tag).

Tumkontroller på ratten

Nya E-klassen är den första bilen från Mercedes som får dubbla ”tumkontroller” på ratten. Lite som spakarna/styrkorsen på klassiska tv-spelskontroller. Med hjälp av dessa så ska man kunna styra det mesta av funktioner och infotainment.

Enligt Mercedes är sätena inspirerade av formen från klassiska klänningar. De ska ha en tydlig skulderlinje samt höfter.

För de som vill ha bättre ljud kan nämnas att det går att få en Burmeister-stereo med 23 högtalare.

Och just när det gäller valmöjligheter, bland annat går det att välja mellan 64 olika interiörbelysningar – räkna med att bilen kommer med en diger tillvalslistan.

Officiella världspremiären för nya Mercedes E-klass är den 11 januari 2016 på Detroitsalongen.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL