Transportstyrelsen: Så blir nya reg-skyltarna

Tre bokstäver, två siffror, en bokstav.

Så kommer svenska reg-plåtarna se ut i framtiden.

Det föreslår Transportstyrelsen.

Det har varit uppe på tapeten tidigare.

Antalet registreringsnummer är på väg att ta slut.

Nu presenterar Transportstyrelsen sitt förslag på lösning. Att man byter ut den sista siffran mot en bokstav.

– En ändring måste till för att vi ska kunna tilldela registreringsnummer även i framtiden. Vi ser det som angeläget att den kommer på plats redan nu då både vi och andra användare av vägtrafikregistret behöver lång tid på sig att anpassa sina it-system, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skyltarna tar slut

Det system vi använder i dag har vi haft sedan 1972. Förvisso är det uppskattningsvis sex-sju år innan samtliga reg-nummer är förbrukade, men nu går Transportstyrelsen alltså ut med vad de tycker är den lämpligaste lösningen på nytt system.

De bedömer att tillåta det sista tecknet i registreringsnumret att vara en bokstav är bäst. Ett annat alternativ var att införa ett sjunde tecken – men det avskrevs eftersom det skulle betyda mer omfattande systemändringar. Nu ska regeringen ta beslutet, väntat är att de gör som Transportstyrelsen råder.

Skyltbyte skulle kosta miljarder

Förra gången systemet ändrades, 1972, var alla fordonsägare tvungna att byta registreringsnummer. Det kommer dock inte att vara aktuellt nu. Detta då det skulle innebära en kostnad för svenska fordonsägare runt 1,5 miljarder kronor. Istället ska de nya skyltarna införas i och med nyregistreringar

Aftonbladet Bil

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN