Idag rullas första Tesla Model 3 ut

400 000 har redan förhandbokat superhajpade Tesla Model 3.

Idag ska den första bilen vara klar.

Det har varit en händelserik vecka för alla elbilsentusiaster. Häromdagen meddelade Volvo Cars att man tar upp kampen med Tesla. Alla nya modeller ska rulla på el från och med 2019.

Grönt ljus

Och i måndags twittrade Teslas vd Elon Musk ut att deras nya, hajpade Model 3 nu fått grönt ljus.

Redan idag ska den första bilen vara klar, och de första 30 exemplaren väntas levereras 28 juli. Produktionen ska därefter öka exponentiellt. I augusti ska 100 bilar vara klara, månaden därpå 1 500, och i december hoppas Musk att 20 000 bilar produceras per månad.

Något som kan behövas med tanke på det stora intresset. Enligt Business Insider har omkring 400 000 personer förhandsbokat Model 3.

Lägre pris

Med den nya modellen hoppas Tesla kunna nå helt nya försäljningsnivåer. Model 3 kommer förvisso att kosta från 35 000 dollar i USA (knappt 300 000 kronor), men det är betydligt mindre än Model S pris på cirka 800 000 kronor.

Den ska också vara betydligt lättare att producera än föregångaren Model X, som försenades kraftigt och erbjöd mängder med valmöjligheter för köparen. Nu inskränks valen till hjultyp och färg.

– Vi har hållit de initiala valmöjligheterna för Model 3 väldigt enkla, sa Elon Musk vid ett aktieägarmöte i juni, enligt The Guardian. Ett stort misstag som vi gjorde med Model X, vilket främst är mitt ansvar, var att komplexiteten från början var alldeles för stor. Det var väldigt korkat, sa han.

Fakta om Model 3:

  • Räckvidd per laddning: 350 kilometer
  • Acceleration: 0–100 km/h på 6 sekunder
  • Säkerhet: Konstruerad för att uppnå 5 stjärnor
  • Pris: från 35 000 dollar
Publisert:

LÄS VIDARE