Mercedes återkallar frivilligt 3 miljoner fordon

Daimler återkallar tre miljoner Mercedes-bilar i Europa. Arkivbild.
Daimler återkallar tre miljoner Mercedes-bilar i Europa. Arkivbild.

Biltillverkaren Daimler återkallar frivilligt tre miljoner dieselfordon av märket Mercedes-Benz i Europa.
– Om du har en bil som påverkas kommer du att bli inbjuden till en Mercedes-verkstad som utför service på bilen, säger Fredrik Wahrolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz.

Motorerna, som uppfyller utsläppskraven euro 5 och 6, ska nu uppdateras med en ny effektiv teknik som minskar utsläppen efter beslut från ledningen.

Gratis för konsumenten

Hur många som drabbas på den svenska marknaden är ännu oklart.

– Det är för tidigt att säga, vi har inte den informationen. Vi får avvakta och se hur många det kan tänkas vara på den svenska marknaden, säger Fredrik Wahrolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige.

Förändringen kostar Daimler 220 miljoner euro, men kommer inte att medföra kostnader för konsumenten.

– Om du har en bil som påverkas kommer du att bli inbjuden till en Mercedes-verkstad som utför service på bilen. Det tar max en timme och kostar inget för kunden, säger Fredrik Wahrolén.

”En frivillig serviceåtgärd”

Han vill betona att det inte rör sig om en återkallelse.

– Det är en frivillig serviceåtgärd. Det är en viss skillnad.

Beskedet kommer en vecka efter att det tyska transportdepartementet kallade in Daimler till ett extrainsatt möte efter misstankar om omfattande utsläppsfusk, som kan jämföras med Volkswagenskandalen.

I nuläget undersöker tyska åklagare om Daimler har sålt en miljon dieselbilar i Europa och USA med felaktiga avgasvärden. Fordonen såldes under 2008–2016 och var försedda med motorer med beteckningen OM642 och OM651.

Publisert:

LÄS VIDARE