Bilarna förbjuds – har fel regnummer

Publicerad 2015-03-23

Udda siffra i registreringsnumret förbjuds på vägarna

Förra veckan hade Paris den sämsta luften – i hela världen.

Nu tar turistmetropolen krafttag tog utsläppen.

I dag förbjuds därför bilar vars registreringsnummer slutar på udda siffra.

I ett akut försök att förbättra luftkvaliteten i den franska huvudstaden Paris tar myndigheterna till med drastiska metoder. I dag är nämligen bilar vars registreringsnummer slutar på udda siffra förbjudna att köra.

750 poliser uppges kontrollera att den tillfälliga regeln efterföljs genom omkring 100 vägspärrar runt om i staden. Bilister som trotsar förbudet tvingas betala böter på 22 euro, motsvarande drygt 200 kronor, på plats – eller 36 euro i efterhand.

Samma sak ifjol

Det är inte första gången Paris tvingas till liknande drastiska handlingar. Den 17 mars 2014 rådde samma förbud, men det höll sig bara en dag. Huruvida det i år kommer gälla en längre tid har inte myndigheterna uttalat sig om.

Enligt företaget Plume Labs som redovisar luftkvaliteten i över 60 städer runt om i världen toppade Paris förra veckan den osmickrande listan av städer med sämst luft i världen, sämre än såväl Delhi i Indien och Peking i Kina.

Dieselbilar beskylls

Tidigare har borgmästaren i Paris meddelat att man vill förbjuda dieselbilar inom bara några år, vilka man skyller majoriteten av partiklarna på. Där, precis som i Stockholm, är PM10-partiklarna ett stort problem – men i Frankrike beskylls dieselfordonen för att skapa dem – och i Sverige dubbdäcken.

Följ ämnen i artikeln