Spyker räddar Saab – Trollhättan är värd den här chansen

Spyker räddar Saab. Och nu är det sant. Så säger ryktet. Och jag tror att det stämmer.

För att Spyker har skaffat en ny hemlig finansiär, som nu är avslöjad. I alla fall enligt Dagensarbete.se. Ja kanske.

Men jag tror snarare att det var svårare att lägga ner Saab än vad GM-ledningen trodde. De lade ner Oldsmobile, Pontiac och Saturn utan att någon brydde sig. Och de sålde Hummer, och alla var bara glada.

Men att lägga ner Saab var ingen barnlek. För Saab har ett nära på unikt stöd ute i värden. Vi här hemma förstår inte. "Lägg ner skiten" har varit ett återkommande mantra från både toppolitiker och vanliga Svensson.

Men ute i världen mullrade det. Saab-ägare har alltid varit speciella - även om bilarna blivit allt mer likriktade - och Saab-ägarna skulle aldrig förlåta GM för slakten av Saab.

Dessutom fanns ett lika stort engagemang från Saab-handlarnas sida, inte minst i USA. Och den Bad Will som GM höll på att dra på sig hade blivit alldeles för dyr för biljätten.

Därför tror jag att det blir affär. Spyker räddar Saab = sant.

Enligt mina källor blir affären offentlig senare i dag.

Och vad jag än skrivit om Spykers möjligheter - och vilja - att verkligen driva Saab vidare tycker jag att Trollhättan är värd den här chansen.

Den kämpaglöd som lilla Trollhättan visat upp måste ge resultat. Och jag tror verkligen att Saab i rätta händer har alla möjligheter att klara sig.

Jag håller tummarna så att de vitnar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN