Färre bilar på Hornsgatan efter förbud

MOTOR

Stor påverkan på bilismen på Hornsgatan

Antalet fordon på Hornsgatan i Stockholm har minskat med ungefär 30 procent sedan dubbdäcksförbudet infördes vid årsskiftet.

Dessutom har förbudet haft viss effekt på miljön.

– Jag hoppas minskningen fortsätter så att vi inte behöver införa mer regleringar, säger Ulla Hamilton (M), miljö- och trafikborgarråd i Stockholm.

I fjol gav regeringen kommunerna rätt att införa förbud mot dubbdäck på vissa gator och vid årsskiftet var Stockholm först ut med ett förbud på Hornsgatan.

En utvärdering visar nu att andelen fordon med dubbdäck sjunkit från 65 procent till 40 procent på gatan.

– Det har även inneburit en minskning av dubbdäcksanvändning i Stockholm som helhet med 10 till 15 procent, säger Ulla Hamilton (M), miljö- och trafikborgarråd i Stockholm.

Hon hoppas att fler stockholmare kommer att fortsätta välja odubbat när de ska köpa nya däck.

Översked gränsvärdet

Förbudet infördes för att minska mängden farliga partiklar i luften. I fjol överskreds EU:s gränsvärde för partiklarna 65 gånger mot tillåtna 35 gånger på Hornsgatan. Enligt mätningar som gjordes förra veckan överskreds värdena för den 36:e gången i år.

Men Ulla Hamilton säger att EU-gränsen passerades en månad senare i år jämfört med förra året.

Inom kort kommer också Transportstyrelsens analys om kommunerna kan införa miljözoner för exempelvis fordon med dubbdäck. I dag finns zoner för tung trafik.

– Skulle det behövas mer regleringar är en miljözon det bästa, säger Ulla Hamilton.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar