Lyxtyskarna köper Nokia karttjänst

Av: Fredrik Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: Nokia Here

Tyskarna tar över finnarnas teknik.

Audi, BMW och Daimler köper upp Nokias karttjänst ”Here”.

– Digitala kartor med hög precision är en viktig del för rörligheten i framtiden, säger Dieter Zetsche, styrelseordförande i Daimler AG.

Nokias vd och ordförande Rajeev Suri deklarerar att försäljningen av karttjänsten nu är klar. Finska telekombolaget säljer kartnavigationssystemet "Here" till tre tyska biltillverkare, Audi, BMW och Daimler, för motsvarande 23 miljarder kronor.

– Here kommer att spela en nyckelroll i den digitala revolutionens rörlighet, med att kombinera högupplösta kartor och data från fordon som gör resandet säkrare och enklare för alla, förklarar Harald Krüger, ordförande i Board of Management från BMW AG i ett pressmeddelande.

”Kartor med hög precision”

Det detaljerade kartorna sägs vara viktiga del för den framtida utvecklingen av förarlösa bilar.

– Digitala kartor med hög precision är en viktig del för rörligheten i framtiden. I och med köpet vill vi säkra en oberoende tjänst, säger Dieter Zetsche, styrelseordförande i Daimler AG i ett pressmeddelande.

Lika stora ägarandelar

Tidigare ryktades det om att Uber skulle varit nära att köpa tjänsten, men för att inte taxitjänsten eller någon annan ska kunna lägga beslag på Here har alltså BMW, Audi och Mercedesägaren Daimler nu gått ihop och köpt tjänsten. De tre tyska biltillverkarna äger lika stora ägarandelar av Here och ingen av dem ska försöka få majoritet.

Publicerad: