Nevs får inte använda sig av varumärket Saab

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Foto: Nevs
Så här ser nya Nevs-loggan ut.

Saab

Glöm framtida Saab-bilar – nu är det slut.

Sveriges Radio rapporterar att Nevs, trots att de fått in finansiering, inte kommer att få använda sig av namnet Saab. Detta efter att försvarskoncernen med samma namn sagt nej.

Det var i måndags som Nevs på en presskonferens avslöjade att man säkrat framtiden och skrivit på ett avtal med kinesiska Dongfeng. Avtalet gav välbehövlig finansiering och innebar bland annat att man skulle kunna fortsätta/påbörja produktionen av elbilar.

Inga fler Saab-bilar

Nya elbilar må vara en sak, men de kommer inte att få kallas för Saabar – det säger försvarskoncernen Saab nej till. Sveriges Radio Ekot rapporterar att Saab AB satt ner foten och stoppat Nevs från att använda sig av varumärket.

”Det pågår ingen dialog med Nevs om att de ska få fortsätta att använda varumärket Saab och det har det inte gjort på ett tag”, säger Saab AB:s presschef Sebastian Carlsson till Ekot.

Just det välkända namnet var en viktig del, och något som Nevs kämpade för när man köpte konkursboet.

Det avtal som förhandlades fram innebar att Nevs fick använda varumärket Saab, men inte emblemet med gripen. Dock drogs rätten att använda namnet Saab tillbaka när Nevs hamnade på obestånd i fjol och ansökte om rekonstruktion.

Blir dyrare för Nevs

Att man inte får använda sig av varumärket Saab kan ge Nevs mycket huvudvärk. Enligt analytiker kommer det innebära att det blir dyrare att etablera sig på marknaden som en ny spelar – än om man hade kunnat flyta på att Saab är ett känt märke.

– Det är väldigt väsentligt att ha et tvästerländskt exklusivt varumärke när man ska in i Kina. Å andra sidan kan man säga att Nevs under alla omständingheter behöver en kraftig lansering, säger Christer Karlsson till Ekot.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL