Uppgifter: Ferrari bygger billig lyxbil

I fjol tvingades förre Ferrari-chefen bort från sin chefsposition efter att försökt hålla nere produktionen.

Nu kommer uppgifter som får märkespuritaner att kallsvettas.

Ferrari ska bygga en ”billig” instegsmodell, enligt uppgifter från koncernen. Men lugn, allt är relativt.

I årtionden har Ferrari följt devisen att efterfrågan ska vara högre än tillgången. Det har hållit upp priserna, efterfrågan och den hemlighetsfyllda mystiken kring märket. Men den gamla taktiken börjar knaga i fogarna. På sistone har nämligen huvudägaren Fiat antytt att man vill öka på produktionen för att tjäna mer pengar – vilket i fjol ledde till att Ferrari-chefen sedan 23 år tillbaka tvingades lämna företaget. Han ville fortsätta som tidigare med ett färre bilar, samtidigt som Fiat ville ha fler modeller. Och nu verkar vi se första resultatet av chefsrockaden.

Ska konkurrera med Porsche

Den amerikanska journalisten Jonny Lieberman på Motor Trend har fått uppgifter från en person djupt involverad i FCA (Fiat Chrysler Automobiles), vilka äger Ferrari, att en instegsmodell är under utveckling.

Enligt Lieberman handlar det om en modell som ska konkurrera med Porsche 911 Turbo S, Mercedes-AMG GT och nya McLaren 570S. Den ska enligt hans källa lanseras under 2019 och då kosta runt 180 000 dollar, motsvarande drygt 1 500 000 kronor.

Ferraris nuvarande ”instegsmodell” är cabrioleten California som kostar cirka 1,8 miljoner kronor i sin grundversion.

Några mer uppgifter avslöjar vare sig Jonny eller hans hemliga källa, men om ryktena stämmer vore det ett tydligt tecken på att Fiat fått sin vilja igenom.

Ferrari kommer snart bli ett betydligt vanligare märke med produktion som vida överstiger dagens 7 000 bilar årligen. Den nya bilden kommer dessutom i så fall bli en modern efterföljare av 60- och 70-talets ”Dino” som var tänkt att just bli en "billig" Ferrari. 

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN