Kolla listan: De kör sämst i hela Europa

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilförare i flera länder har fått svara på vilken nationalitet som kör sämst i Europa.
Italienarna tar förstaplatsen på listan.
Överraskande nog placerar svenskarna sig själva på en femteplats – före en rad länder i Östeuropa.

LÄS VIDARE

Förarnas kvalitet sägs återspegla hur tidigt massbilismen slog igenom i respektive land Således anses USA vara det land där bilisterna är mest väluppfostrade. En annan faktor är tillgången på fordon. 1984 hade Sovjetunionen bara 45 bilar per tusen innevånare. Som konsekvens kunde medborgarna få vänta upp till ett årtionde på sin Lada – och vissa yrkesgrupper fick inte ens ställa sig i kön. 27 år efter Berlinmurens fall ligger länderna i Östeuropa fortfarande högt i olycksstatistiken, men de kör faktiskt inte sämst om man frågar bilisterna själva.

Sverige på topp fem

Stena Lines Bilsemesterrapport 2016 undersöker vilka man uppfattar som Europas sämsta bilförare. Undersökningen genomfördes i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen, med tusen tillfrågade personer i varje land.
Domen faller hårt över Västeuropa: Värst är italienarna. Var tionde svensk anser att de är kör sämst. Albanerna ligger förvisso tvåa på listan, men de följs av fransmännen och grekerna. Därefter kommer Svenskarna – och du borde inte vara överraskad, för i undersökningen placerade vi oss själva på en ödmjuk femteplats. Vi anser oss till och med vara sämre förare än man är i Polen – ett land känt för sin livsfarliga trafik, och Belgien – där man införde krav på körkort först 1977. Sett till hela undersökningen sätter samtliga länder Italien på första plats – utom polackerna. De tycker att deras tyska grannar är värst.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN