Ford Focus bästa miljöbil

Bilar

Knep förstaplatsen på Gröna bilisters lista

Halmstad

Ford Focus med etanoldrift toppar årets lista från organisationen Gröna bilister över de miljöbästa bilarna. Förutom miljövänlighet tar listan också hänsyn till driftskostnad och säkerhet.

Ford Focus.
Ford Focus.

- Vi har tagit bort alla modeller som bara fått två stjärnor i det europeiska säkerhetstestet NCAP, sade Gröna bilisters ordförande Jakob Lagercrantz till TT strax innan årets lista presenterades på torsdagen i Tylösand.

Fyra etanolbilar finns i topp på listan, men förutsättningen är att de verkligen körs på etanolbränslet E 85 och inte på bensin som också är tekniskt möjligt. Förutom Ford Focus i två versioner är det Volvos modeller S 40 och V50.

Hybridbilar

Bästa gasbil är enligt Gröna bilister Fiat Punto. Men när det gäller gasbilarna beror mycket på vilken typ av gas som används. I Östergötland, Stockholm och Uppsala kan gasbilisterna tanka ren biogas, medan de i andra delar av landet får hålla tillgodo med fossil naturgas med betydligt större miljöpåverkan. Gröna bilister har därför räknat med att gasbilarna körs på en blandning av 55 procent fossilgas och 45 procent biogas.

Av bilar med mer konventionella bränslen kommer dieseldrivna minibilen Smart Fortwo Pure CDI högst, förutsatt att den är utrustad med partikelfilter. Två hybridbilar, med både bensin- och elmotorer, ligger bäst till bland de bensindrivna bilarna. Det är Toyota Prius och Honda Civic hybrid.

Gröna bilisters utsläppskrav är tuffare än de vanliga för miljöklassning. Speciellt gäller det dieselbilar, där organisationen går betydligt längre när det gäller utsläpp av såväl partiklar som kväveoxider. Man kräver också energieffektivitet - förnybara bränslen får inte bli en ursäkt för törstiga motorer.

Miljöklass

Råden till nybilsköpare är bland annat att inte köpa en större eller motorstarkare bil än man behöver, se på möjligheten att välja förnybart bränsle, kräva minst fyra stjärnor i krocktest och undvika bilar som inte tillhör miljöklass 2005.

Gröna bilister med drygt 1 000 medlemmar bildades 1994 med stöd av Svenska naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. Den årliga listan över miljöbästa bil tas fram i samarbete med Vägverket.

Miljöbästa bil i sex storleksklasser

Gröna Bilister har delat in de testade bilarna i sex storleksklasser efter deras innerutrymmen. Här är de bästa i varje klass (bränsle inom parentes):

Peter Palmkvist/TT

ANNONS

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar