Maxikul Minibil

Publicerad:
Uppdaterad:

Mini Cooper - läsarnas mest älskade småbil

1 av 5 | Foto: Peter Gunnars
Mini Cooper säljer inte mest, men enligt Aftonbladet Bils läsare är den bäst. Helt enkelt premium i miniformat - och därför kostar den också därefter.

Europas mest sålda småbil har inte en chans mot Mini Cooper när Aftonbladets läsare utser favoriten i minsta klassen.

Säljsuccén Peugeot 206 petas ner till andraplatsen, en bra bit under den körglada moderna hundkojan.

Om BMW misslyckades kapitalt med MG Rover i sitt engelska korståg, så har man tagit igen det med råge i projektet Mini. Den pånyttfödda hundkojan har efter lanseringen 2001 nått en popularitet som överträffat alla förväntningar. I dag är det leveranstid på alla Miniversionerna.

BMW är mitt uppe i en utbyggnad av fabriken i Oxford för att höja produktionen från dagens 190 000 bilar årligen till bra bit över 200 000 från 2007. Investeringen motsvarar 1,4 miljarder kronor.

Succén Mini kan sammanfattas i ett enda ord: körglädje. Och grunden för den lades av den geniale konstruktören Sir Alec Issigonis som skapade originalet redan 1959. Den första Minin var roligare än allt annat då, och generna är begåvat överförda till dagens moderna småbil av BMW:s tekniker.

Enbart med två sidodörrar

Mini är fortfarande roligare än de flesta konkurrenter att köra, och detta i kombination med den moderna tolkningen av originaldesignen fortsätter att locka köpare i hela världen.

Detta trots att Mini är mindre praktisk och betydligt dyrare än alla andra i småbilsklassen. Den finns bara med två sidodörrar, och bagageutrymmet är futtiga 150 liter. Enda karossvarianten är cabrioleten, som rymmer ännu mindre bagage.

Men Mini väljer man inte för att bara ta sig från A till B, utan för att samtidigt njuta av körningen. Biltidningarnas testrapporter är lyriska i beskrivningen av kurvgreppet och styrresponsen. "Kontakten med vägen - den fysiska och emotionella - är i världsklass", skrev Auto Motor & Sport om Mini Cooper.

Krutpaket med 210 hästar

Mini finns med fyra bensinmotorer och en diesel. Minsta motorn i Mini One är på 90 hästkrafter. Mest sålda varianten är Mini Cooper, som ger 115 hästar, vilket räcker för både avspänd stadskörning och lite småbus när vägen krumbuktar sig. Den som gillar tuffare tag satsar på Cooper S, som med kompressor och 160 hästkrafter på allvar utmanar kompetensen hos det lovordade chassit.

Utöver det finns specialversionen Cooper Works för den som är van att tämja 210 hästar och kan hantera ett krutpaket som klarar noll till hundra på 6,6 sekunder.

Mini One D är den trygga, ekonomiska varianten med turbodiesel på 75 hästar. Klarar sig på 0,48 l/mil.

Mini kostar från 141 500 kronor (Mini One) till 238 000 (Mini Cooper S cab). Vanliga Cooper halvkombi får man för 158 000 i basversion. Men med antisladd, luftkonditionering, metalliclack och cd-stereo ökar det till cirka 180 000. Mycket pengar för en liten bil. Men en med mycket känsla.

Mini Cooper

SMÅBILAR

Finalernas final:

Läs mer om populäraste bilarna i varje klass:

Björn Bergman (bil@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN