Så här ser Saab ut år 2025

Av: 

Bytbil

Bilar

Ändrar utseende efter hastigheten

Framtidskoncept är alltid en spännande historia. Designen och ”syftet” bakom bilen är många gånger otroligt innovativa.

Så är det även med konceptet ”Advanced warning system vehicle” som är en Saab för år 2025.

Designern bakom bilen är den koreansk studenten Youngho Jung som läser på Umeå universitets transportdesign-utbildning. Projektet är sanktionerat av Saab och är ett något annorlunda försök att bidra till nolltolerans för dödsfall i trafiken.

Utseendemässigt är bilen en fyrdörrars-sedan med riktiga coupélinjer. Men hur spännande utseendet än är – det är psykologin bakom koncept som särskiljer det från andra. Jungs design tar avstamp i att fordonet inte bara ska vara säkert – det ska även bidra till ökad säkerhet i trafiken genom att varna andra bilar.

Den extra säkerheten kommer om man kör efter Jungs framtidsbil, och ligger för nära – då öppnas en slits i bilens akter och visar ett orange varningsljus. Bilen har även paneler i karossen som ändrar färg om det är att andra trafikanter ligger för nära. Inspirationen till den innovativa designen har Jung fått av eldsalamandern – ett svart groddjur som har gul, orange eller röda strimmor för att varna eventuella fiender.

Men det är inte allt. Den koreanska designern har valt att ge bilen ett föränderligt utseende. Stillastående eller i låga hastigheter är bilen rund och mjuk – men i fart får den mycket skarpa linjer och varningsfärger. Lite som djur som spänner upp sig när de känner sig hotade. Dessa två förändringar är saker som enligt psykologiska undersökningar fångar uppmärksamhet hos människor. Men trots att bilen ser aggressiv och varnande ut är karossen konstruerat av ett mjuk, stötdämpande material som ska minimera skador på fotgängare och fordon vid kollision.

På det stora hela har konceptet en rätt vettig lösning på ett väldigt verkligt problem. Visst, tekniken finns inte i dag – men det är inte allt för svårt att tänka sig att en bil i framtiden har liknande tekniska lösningar. När det kommer till designen – skönhet ligger i betraktarens öga.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar