Lista: Här är de tio mest osäkra bilarna

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Foto: Sjoerd95
En Volkswagen Polo generation två. Den modell som enligt Folksams undersökning är absolut sämst när det kommer till säkerhet.

VW:s gamla Polo är farligast och mest osäker.

I en ny undersökning framgår det att många äldre modeller inte håller måttet.

– Det är en enorm skillnad. Tittar vi på de svåraste olyckorna och skadorna är det jättestora skillnader, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

I tisdags presenterade Folksam sin undersökning ”Hur säker är bilen”. Där framgick det att Volvo återigen visade framfötterna i sin paradgren. Dock var gapet ner till övriga tillverkare mindre än tidigare.

I andra änden av skalan återfanns äldre småbilar och värsta av alla var VW:s gamla Polo som det är över 20 gånger större risk att skadas i än den moderna medelbilen.

– Det är förväntat att det är så stora skillnader och vi visste sen tidigare att äldre småbilar är otroligt osäkra, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Vad ska man göra om man äger en sådan här gammal bil?

– Du behöver inte köpa en ny, men en senare 90-talsbil har en helt annan säkerhetsnivå än de tidigare. De bilarna kan man köpa utan att behöva lägga ut en förmögenhet. Exempelvis ger Volvo 740 och Saab 9000 mycket säkerhet för lite pengar. Fixar man en bil med antisladd, så har man ytterligare skydd. Det är senare 90-tal då får man

Tydliga ”kliv” i säkerhet

Anders lyfter fram krockkuddar, antisladd, sidokrockskydd, Whiplash-skydd och nu autobroms som de stora innovationerna som inneburit stora kliv inom säkerhet. Och rent krasst är det så att ju större och modernare bil man köper – desto säkrare är den.

Har säkerhet blivit en klassfråga?

– Lite blir det så trots allt. Småbilar har förvisso blivit otroligt mycket bättre med åren. Men visst är det så att de stora mer exklusiva bilarna oftast får den senaste tekniken.

Vad ska man tänka på om man ska köpa en billigare begagnad bil?

– Det man bör tänka på när man köper en begagnad bil är: Ju mindre bil man köper – desto mer noggrann måste an vara. Det skiljer så otroligt mycket på de minsta bilarna. Tyvärr så är det så att det ofta är unga förare som köper de här bilarna, det vore bättre om man la ner lite mer pengar och köpte en större bil, säger Anders Kullgren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL