Nya sportbilen – med ”utdömda” tekniken

En riktig överraskning.

Det var vad Mazda presenterade på bilmässan i Tokyo.

Deras nya sportbil är nämligen utrustad med teknik de själva slutade använda för tre år sedan.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Här är Mazdas RX-Vision, ett koncept som innebär att tillverkaren kan vara på väg att återuppliva gammal teknik.

På vilket sätt? Jo, bilen är försedd med en rotationskolvsmotor (wankelmotor) – teknik som de inte haft i produktion sedan RX8:an lades ner 2012.

Förvisso sa Mazda redan då att man inte gett upp på tekniken, utan att man skulle fortsätta att utveckla den. Kan det vara så att de kommit till ett genombrott och fått ordning på bristerna?

Lite information

Just det är inget den japanska tillverkaren går in på. Istället nöjer man sig med att säga att motorn fått beteckningen Skyactive-R – vilket är liknande namn som produktionsmotorerna man använder.

Utöver motorn väljer Mazda att hålla det mesta hemligt. Visst, vi får reda på att bilen är något kortare och bredare än gamla RX8, tvåsitsig, bakhjulsdriven samt att designen är en vidaretolkning på tillverkarens formspråk ”Kodo”.

– Vi är mycket stolta över att kunna visa vår senaste konceptbil och vår nyutvecklade rotationsmotor Skyactiv-R, säger Masamichi Kogai, President och CEO, Mazda Motor Corporation. Mazda kommer även i fortsättningen att anta svåra tekniska utmaningar och att i många fall fortsätta att gå sina egna vägar.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Aftonbladet Bil

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN