Lista: Bilarna som testas för avgasfusk

Volvo, Toyota och BMW testas för avgasfusk.

Det visar den nya listan som tyska transportmyndigheten KBA presenterar.

Alla inblandade märken förnekar illegal manipulation.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Redan tidigt efter det att VW:s dieselskandal uppdagats i USA var tyska transportmyndigheten KBA tydliga, vi ska testa hur det ser ut i Europa. Nu har de testat bilar från 16 olika tillverkare och hittat flera modeller som till synes har förhöjda avgasvärden vid verklig körning.

Listan med bilmodeller är framtagen dels på vilka bilar som är populära, men även efter det att KBA fått ”hintar” från tredje part kring misstänksamma utsläpp.

”Baserat på rå data så kan vi se delvis ökade kväveoxidnivåer vid olika körning och omständigheter”, skriver KBA i ett pressmeddelande.

Diskuterar med tillverkarna

KBA kommer nu att diskutera sina upptäckter med berörda tillverkare och sedan utvärdera sin data ytterligare. Först därefter kommer de att ha tillräckligt på fötterna för att kunna agera. Exakt vad det innebär återstår att se, men troligtvis innebär det att man har ett tillräckligt solitt material för att kunna kräva vite, eller försäljningsstopp.

Fiffel inte nödvändigtvis olagligt

Tidningen Financial Times rapporterar att de ringt runt bland tillverkarna, som samtliga förnekar att de sysslat med illegal manipulering vid utsläppscertifiering. Men trots det säger analytiker att risken nu är större för att ytterligare bilmärken ska dras in i skandalen.

”Alla tillverkare har nu officiellt förnekat användandet av illegal mjukvara i dieselbilar. Men jag skulle jämföra det med debatten kring skatteplanering vs skattefiffel. I dagens ljus kommer all typ av ”mjukvarufiness” se illa ut, men det behöver inte nödvändigtvis vara olagligt.”, säger Dominic O’Brien, analytiker på Exane BNP Paribas, till Financial Times.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN