Lyxbilar sålde som smör i Sverige 2015

I fjol såldes det rekordmånga bilar i Sverige.

Och det var inte bara Volvo och Audi som lockade svenskarna – även lyxsegmentet gick strålande.

– Vi sålde hela sju LaFerrari och sex McLaren P1 under 2015, säger Jonas Nilsson, vd för Autoropa.

När vi lägger 2015 till handlingarna och gör bokslut är en sak säker.

För bilförsäljningen har det aldrig varit så goda tider som nu.

I Sverige såldes det rekordmånga bilar och framtidsutsikerna ser fantastiska ut. Men det var inte bara till Volvo-, BMW- och Toyota-hallarna som svenskarna tog sig till.

– Vi hade ett bra år och ökade vår omsättning med 25 procent, säger Jonas Nilsson, vd för återförsäljaren Autoropa som bland annat säljer Ferrari, Bentley och McLaren.

Sverige ett stort ”superbilsland”

Enligt Jonas Nilsson har det goda marknadsomständigheter varit en bra grund, men när det gäller de mer exklusiva bilarna så beror de goda tiderna även på fabrikernas starka produktutveckling. Under 2015 såldes det hela 63 nya Ferraribilar, 30 Bentleys, 18 Lamborghinis samt 12 McLaren-bilar. Inte illa för ett land som Sverige.

– Vi har alltid varit duktiga på hypercars, de riktigt dyra superbilarna har vi haft mycket bra kunder. Vi sålde hela sju LaFerrari och Sex McLaren p1 under 2015.  Det gör att vi fått möjligheten och lyckats sälja två Ferrari FXX K samt sex P1 GTR – det är alltså bilar som kostar uppemot 20 miljoner. Och när det gäller McLaren så finns det ingen i deras handlarnätverk som sålt i närheten av det vi gjort.

Mycket arbete bakom

Men det ”kostar” att ligga på topp. Förväntningarna på en bil i mångmiljonklassen och handlaren som säljer den är på en helt annan nivå än på en Volvo V70. Och just arbetet bakom och runtomkring själva bilköpet skiljer rejält.

– En del är att vi erbjuder våra kunder något som de kanske inte kan få uppleva annars. Vi gör besök på fabrikerna, något privatpersoner inte får göra. Därtill har vi förarutbildningar, upplevelser och provkörningar. Vi gör faktiskt 140 evenemang för våra kunder om året och visst tar det mycket resurser, men det bygger engagemang, säger Jonas Nilsson.

2016 blir ytterligare ett bra år

Så hur kommer det nya året bli? Enligt Jonas prognos blir det fortsatt hausse, så svenskarnas lyxsug verkar inte mättat.

– Jag ser en fortsatt positiv utveckling framöver. Dels har vi en bra orderstock med flera tecknade ordrar på Bentley Bentayga, Ferrari 488 och McLaren 540/570. Sen har vi spännande lanseringar såsom Maserati Levante, Jaguar F-Pace och Range Rover Evoque Cabriolet.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN