V70, BMW 520 och Audi A6 Avant i tuff kombikamp

Störst i Bilsverige är kombin. Och störst bland kombibilar är Volvo V70.  Mot nya Audi A6 Avant får både Volvo och BMW 5-serie det tufft.

Vilken är bästa drömkombin? Nya Audi A6 Avant är en smäcker lastvagn med högsta kvalitetskänslan. BMW 5-serie Touring blandar praktiskt Volvotänk med utsökt komfort och bakhjulsdriven körglädje. Volvo överraskar med sportchassi som förstör V70, men kan vår favorit vinna ändå?

Just nu är snåla dieselmotorer det hetaste, gärna pyttesmå och givetvis miljöklassade. Men tycker du att en 1,6-litersdiesel är i klenaste laget i en stor kombibil? 115 hästkrafter är inget man skryter med på fikarasten precis. Samtidigt vill du gärna köra lika snålt som kollegan i sin snåldiesel.

Det går nästan, även om miljöbilsgränsen missas med en hårsmån. För nu har tillverkarna fått ner förbrukningen rejält även på starka dieselmotorer. Audi och BMW förlitar sig på två liters cylindervolym och fyra cylindrar och kramar ut runt 180 hästkrafter, men håller ändå förbrukningen på en halvliter milen. Trots att det handlar om fullstora familjekombis som A6 Avant och 5-serie Touring. Volvo har utvecklat sin femcylindriga Skövdediesel ytterligare och brädar tyskarna med 215 hästkrafter och massiva 440 Newtonmeter. Ändå drar V70 D5 lika lite, en halv liter diesel per mil.

Imponerande siffror i flådiga faktablad. Men hur känns de, hur låter de och hur lite drar de egentligen?

Bli medlem i Plus och läs hela testet!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester