Se nya utmanaren till Tesla Model X

Jaguar visar upp elsuven I-Pace Concept

Tesla var först på banan med en el-SUV – här är utmanaren från Jaguar.
”I-Pace Concept” levererar 400 hk, med en aktionsradie på omkring 50 mil.
2018 kommer den som produktionsmodell.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Trenden är tydlig. Nu föredrar till och med de europeiska bilköparna rymliga, högbyggda modeller – och det gäller även för elbilar. Tesla var först på banan med Model X, och Audi står på tur. Förra året visade tyskarna upp elkonceptet ”E-tron quattro”, och nu sägs bilen bli verklighet under 2018. Audis produktionsmodell kommer dock säljas under det egna namnet ”E-tron”.

Britterna tar upp fighten

Nu kastar sig även Jaguar in i ringen med ”I-Pace Concept”. Det är Ian Callums vision av hur en el-SUV bör se ut, och det vackra konceptet sägs komma som produktionsmodell 2018. Det blir i så fall Jaguars första renodlade elbil. Konceptets drivkälla är ett batteripaket på 90kWh. Det levererar ström till två elmotorer på respektive axel, som sammantaget ger bilen cirka 400 hk.

Rymlig och rolig

Aktionsradien är omkring 50 mil. Det gör att Jaggan nästan kan tävla med Model X. Teslas SUV har fyrhjulsdrift som standard, en aktionsradie på upp till 542 km – och klarar 0-100 på 3,1 sekunder. I-Pace Concept behöver fyra sekunder för att nå 100 km/h.
Med batterierna i golvet och en kort huv blir det mycket utrymme kvar för passagerarna. Trots att I-Pace har mer kompakta yttermått än Jaguar F-Pace bjuder konceptbilen på en rymligare interiör. Batterierna ger en matchvikt på omkring två ton, men I-Pace Concept ska ändå bjuda på sportiga köregenskaper. I skrivande stund sägs priset för produktionsmodellen landa på cirka 600 000 kronor. 

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE