Fabriksnya bilar blir donatorer

Plockar delar från nya tillverkade bilar

Saabs fabrik i Trollhättan där det står ett antal tillverkade bilar av 9-5 och 9-5 kombi som inte ska säljas. Foto: ANDERS DEROS
Saabs fabrik i Trollhättan där det står ett antal tillverkade bilar av 9-5 och 9-5 kombi som inte ska säljas. Foto: ANDERS DEROS

I helgen spreds rykten om att hundratals Saab-bilar var på väg till skroten. Det skulle röra sig om fabriksnya modeller av Saab 9-5 och Saab 9-5 kombi och bilar som inte blivit färdigbyggda. Det var brittiska motortidningen Autocar som påstod sig ha källor inom Saab och svenska medier hängde på.

Men det är inte sant.

Vad det handlar om är att man på Saab har börjat plocka delar från de bilar som inte hunnit lämna fabriken. Det rullar trots allt ett antal 9-5:or på svenska vägar och Saab har inte hunnit bygga upp något riktigt reservdelslager. Så när en rullande 9-5:a behöver en ny motor till vindrutetorkaren eller en generator eller vad det nu må vara så går man helt sonika in i fabriken och plockar delar från de bilar som aldrig hann rulla ut.

Före konkursen hann Saab helt eller delvis färdigställa ett antal bilar som aldrig fick se dagens ljus i Trollhättan.

Däremot finns det ett antal färdiga exemplar av stadsjeepen 9-4X som är till salu hos handlare i USA. Kika in hos Schmelz Countryside Saab i Minnesota där det i skrivande stund finns 12 exemplar i olika utrustningsnivåer. Handlaren erbjuder internetpriser som börjar på drygt 170 000 kronor för den billigaste och 235 000 för en Aero-utrustad 9-4X med turbomotor. Skatt och importavgifter tillkommer förstås.

Handlare i USA med fabrikanya 9-4X
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN