Publicerad:
Uppdaterad:

XC60 – för Volvo i tiden

Av: Robert Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Robert Collin imponeras av Volvos lill-jeep

Det är XC60 som ska ta Volvo ur krisen. Ett tungt ansvar för en biltyp som alltid får skäll i miljödebatten men vad än debattörerna säger – det här är rätt bil.

De små stadsjeeparna är här för att stanna.

I USA har de stora högbyggda bilarna dominerat i 20 år. Stora stadsjeepar och lika stora pickuper tilltalar män och kvinnor lika mycket. Männen känner sig manliga, och kvinnorna mindre rädda när de sitter ett par decimeter högre upp än bilisterna runt omkring.

Trenden nådde Europa, Sverige först faktiskt, för femton år sedan och växte allt starkare tills miljödebatten slog ner som en bomb för ett år sedan.

Därför krymper stadsjeepen

I USA är det kanske inte själva debatten, utan mer de höga bensinpriserna som fått folk att tänka om. Här i Europa är det lika delar klimatpanik och skyhöga bränslepriser som bromsar tjusningen med de stora ”mördarjeeparna”.

Men vi vill ju fortfarande sitta högt. Och vi trivs med den vildmarks- och äventyrsstämning som jeeparna sprider. Därför krymper stadsjeepen. Den blir mer civiliserad. Och mer personbilslik.

Tillverkarna talar om ”cross over”, och för våra tankar till de personbilar som den nya klassen delar teknik med.

Jo då, de stora europeiska stadsjeeparna har alltid baserats på personbilar, men då,

för tio år sedan, innan stadsjeepens rykte solkats av klimatet, var det inte lika viktigt att betona gemenskapen med personbilarna. Då ville tillverkarna snarare framhäva skillnaderna.

Volvo XC90 var baserad på S80, precis som XC60 är baserad på – nya S80... Audi Q5 som kommer senare i höst baseras på Audi A4 och kantiga Mercedes GLK på C-klass. VW Tiguan är en Golf under skalet och Ford Kuga en Focus.

Och nu är det inga hemligheter längre, utan något positivt. Något klimatsmart.

Volvo XC60 är ingen liten bil. Den är 463 cm lång och väger mellan 1 850 kg och drygt två ton beroende på motorval och utrustning.

Precis som många alldeles vanliga personbilar. Sveriges bästsäljare Volvo V70 väger i samma härad.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN