Nya Golf-kombin - helt omaskerad

Av: 

Benjamin Ekroth

Bilar

Avslöjad i Norrland - premiären är nära

De senaste bilderna visar en nästan omskaerad Golf-kombi - det betyder att premiären är nära.

Och Volvo får se upp – nya Golf Variant kan hota både V40 och V60 när det gäller att vara en smart och rymlig kombi.

Nya Golf GTI - premiär nu i Genève.
Nya Golf GTI - premiär nu i Genève.

Vår bilreporter Robert Collin har skrivit mycket om Volvos nya spår och frågat vart de är på väg, när de först med V60 och senast med V40 valde en design som var långt ifrån märkets traditionella funkis-former. Samtidigt har tyska märken som Audi och VW förvaltat sina former och försiktigt förädlat sina storsäljare, vilket de helt nytagna och nästan omaskerade spionbilderna från norra Sverige visar. Det enda som är dolt under tejp är baklyktorna - men under tejpen anar vi konturerna från former som känns igen från vanliga Golf.

Den senaste Golf-kombin lanserades 2007, och fick en försiktig uppdatering för tre år sedan som VW valde att kalla en ny modell.

Kombin blev snabbt en testfavorit i Aftonbladet och gav både Saab 9-3 och nyligen nedlagda Volvo V50 en rejäl match och lastade mer än både Saab och Volvo. Att kommande Golf Variant kommer att bli en svår konkurrent till Volvo är inte svårt att räkna ut. V60 och V40 vänder sig ju i första hand inte till den lilla familjen som behöver en praktisk kombi.

Prisvärd

Om Volkswagen följer dagens priser någorlunda blir det dessutom en prisvärd bil. En tuff motståndare är Kia Ceed SW, som fick ett bra omdöme när vi testade den i november. Kia-kombin har även tidigare varit synnerligen framgångsrik i Sverige.

Nya Golf Variant väntades först göra debut i Frankfurt i september, men av bilderna att döma ser det ut att kunna bli tidigare.

Botten delas med vanliga Golf, axelavståndet kommer att vara oförändrat men med ett betydligt större överhäng bak. Räkna med ett bagageutrymme på över 500 liter, vilket inte slår en annan gigant som Golf får kämpa mot, Peugeot 308 SW, men är mer än de 430 liter som V60 rymmer.

I övrigt bjuder Golf-kombin, på klassiskt VW-vis, inte på många överaskningar. Motorer och utrustning är vi redan väl bekanta med - nya Golf har vi redan hunnit testa både en och två gånger.

I Genève om två veckor är det dessutom premiär för nya Golf GTI - som nu kommer i två versioner: 220 och 230 hk. VW har dessutom nyligen aviserat dieselbusen GTD.

Allt är alltså som vanligt i Wolfsburg - många Golfar blir det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar