Yaris - duracellkaninen

MOTOR

Pengarna tillbaka - Yaris är en lågriskaffär

1 av 2

Kör du runt i din gamla bil och oroar dig för att den inte ska orka till målet varje gång?

Om du vill sluta oroa dig:

Sälj skrället, och köp en Toyota Yaris!

Många Yarisägare har kört en större bil innan. Men ekonomi och kanske även insikten att en mindre bil kan göra jobbet lika bra har fått många att byta.

Ekonomiskt sett är nämligen Yaris en utmärkt bil. Visst, den är kanske inte billigaste småbilen att köpa, har heller aldrig varit. Men de höga begpriserna får du igen om du mot förmodan vill sälja din bil. Till detta kan man lägga problemfriheten. Yaris är som en Duracellkanin, den bara går och går. Och vem vill inte ha en sådan bil?

Plånboken blir glad

När det gäller körglädje så är dock Yaris inte lika uppskattad.

Detta gäller vanliga Yaris med 1,0- och 1,3-motorn. Bilen är mycket stadssmidig, men någon direkt körglädje är det aldrig tal om. Glädjen med Yaris handlar mer om plånboken än om upplevelser bakom ratten.

Men om du ändå gillar att vrida ratt i högre tempo men samtidigt skona familjens ekonomi så finns sportversionen Yaris T-Sport. Den har samma fina driftsäkerhet (även om den kanske är hårdare körd) men är också kul att köra med en 1,5-litersmotor på 106 hästkrafter.

Nu lämnar vi dock sportighet.

Virrig instrumentering

Förutom ekonomi är baksätet ett starkt köpargument för Yaris. Inte ens komfortkungen i klassen, Citroën C3, har lika trevligt och rymligt baksäte.

Vad är då dåligt med Yaris? Alla bilar, även Toyotor, har svaga punkter. I fallet Yaris handlar det om hög ljudnivå och den virriga digitalinstrumenteringen.

Några direkta typfel verkar Yaris vara förskonad från, även om bränsleledningarna tydligen ligger något utsatta under bilen och kan drabbas av skador. Något som ofta rapporterats från Tyskland där Yaris är vanlig.

Sammantaget så är Toyota Yaris en lågriskaffär för dig som slår till på en begagnad bil.

Nöjer du dig med en halvdan körupplevelse så kommer du att ha en trogen kamrat i många år.

Fakta: Yaris

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar