Greenpeace dieselprotest: Bordar fartyg med VW-bilar

Bild från Greenpeace protest mot Volkswagen igår.
Bild från Greenpeace protest mot Volkswagen igår.

Greenpeaceaktivister har bordat ett fartyg på väg med Volkswagen-dieselbilar från Tyskland till Storbritannien. De ska också ha tagit tusentals bilnycklar i hamnen.

Det var under torsdagen som aktivisterna tog sig ombord på det 23 000 ton tunga fraktfartyget i flodmynningen Thames Estuary, och meddelade att de skulle vara kvar tills Volkswagen ”tar sina giftiga bilar tillbaka till Tyskland”, skriver Deutsche Welle.

Tog sig in i hamnen

Ett 40-tal aktivister ska också ha tagit sig in i Sheerness Port i Kent – fartygets destination – där de ska ha tagit tusentals bilnycklar från VW-bilar redo att distribueras vidare på den brittiska marknaden.

På fredag förmiddag hade fartyget fortfarande inte kunnat angöra hamnen, enligt Greenpeace UKs twitter.

Volkswagen är medvetna om protesterna, och säger det finns ungefär 1 200 bilar ombord, såväl bensin- och dieselbilar som plug-inhybrider.

”Möter strikta krav”

– Dieselbilarna, som protesterna riktas mot, möter strikta Euro 6-krav, säger en talesperson för VW, enligt BBC.

Det har gått två år sedan amerikanska myndigheter avslöjade att VW fuskat med utsläppen från totalt 11 miljoner dieselbilar, varav merparten sålts i Europa. I mars gick företaget med på att betala 4,3 miljarder dollar i böter till den amerikanska staten.

Storbritannien har som mål att förbjuda försäljningen av dieselbilar från år 2040, men Greenpeaceaktivisterna anser att åtgärder måste genomföras redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE