Bostadsoron kan pressa bilpriserna

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Begagnade bilar kan bli billigare framöver.

Försäljningen av begagnade ligger kvar på rekordnivåer. Men oron på bostadsmarknaden, och en kommande utbudsexplosion, kan pressa priserna nedåt.

– Det finns all fog för att bostadsoron kommer att ha en bromsande effekt, säger Jonas Björkman på Bilpriser.

Under tredje kvartalet i år såldes totalt 316 239 begagnade bilar, vilket är en ökning med 0,4 procent jämfört med samma period ifjol. Det visar nya siffror från bilvärderingsföretaget Bilpriser.

Och trots en het debatt om dieselbilens vara eller icke vara säljer de som smör på begagnatmarknaden. Försäljningen ökade med 6 procent – nytt rekord.

Ingen dieseleffekt

– Det görs diverse undersökningar om att ingen vill ha dieselbilar. Men vi agerar uppenbarligen annorlunda. Dieselbilarna slumpas inte bort för kaffepengar. Försäljningen ökar stadigt och priserna är stabila, säger Jonas Björkman, vd på Bilpriser.

Hur har dieseldebatten påverkat?

– Spontant inte alls. Man värderar främst stora bilar med bra driftsekonomi, automat och fyrhjulsdrift. På begagnatmarknaden är de bilarna ofta dieslar.

Att den totala begagnatförsäljningen fortsätter att öka från rekordåret 2016 förvånar Jonas Björkman. Oron på bostadsmarknaden, där priserna nu börjat falla på bred front, lär spilla över på begagnatbranschen.

– Det finns all fog för att bostadsoron kommer att ha en bromsande effekt på försäljningen av begagnade bilar. Om man inte längre kan räkna med en värdeökning på sina bostäder kommer det att påverka det ekonomiska utrymmet för privatpersoner, säger Jonas Björkman.

”Ofantliga volymer”

En annan faktor som kan sätta press på bilpriserna är att många leasingbilar kommer att komma ut på begagnatmarknaden framöver. Hittills har inte effekterna märkts, men det är enligt Jonas Björkman bara en tidsfråga.

– På två års sikt har bilbranschen stora utmaningar. 30 procent fler leasingbilar kommer att återföras på marknaden med början på nästa år.

Och då kommer priserna sjunka?

– Ja... Det kommer att komma smygande. Det är ofantliga volymer som kommer att behöva hanteras, säger Jonas Björkman.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

MER OM MIN BIL