Volkswagens vd tror på diesel i framtiden

Dieseln har en fantastisk framtid, och Tesla är inget hot. Det säger Volkswagens vd Matthias Müller i en intervju med CNBC.

– Kunderna bör bestämma vilket koncept de föredrar.

Den dieseldebatt som pågått ända sedan Volkswagens utsläppsfusk avslöjades för två år sedan är orättvis. Det menar VW:s vd Matthias Müller, som i en intervju med CNBC i samband med den stora motormässan i Frankfurt hävdar att dieselmotorn har en ”fantastisk framtid”.

– De dieselbilar vi idag erbjuder är rena. De möter WLPT-kraven (det nya sättet att mäta utsläpp, reds. anm.) och de möter våra kunders krav och behov, säger han.

Planerar utveckla nya motorer

Länder som Norge, Frankrike, Storbritannien och Tyskland har alla mer eller mindre långtgående planer på att förbjuda försäljning av bilar med förbränningsmotorer de kommande årtioendena. Även Kina har nyligen tillkännagivit liknande intentioner.

Inte minst dieselmotorn har hamnat i skottgluggen, på grund av de betydligt högre utsläppen av kväveoxider än vad som angetts av biltillverkarna. Men VW planerar att fortsätta utveckla nya dieselmotorer.

– Det kommer att råda samexistens mellan förbränningsmotorer och elektrifierade körsystem de närmaste 10–20 åren, så mot den bakgrunden bör vi alla slappna av och ha tålamod och överlåta beslutet till våra kunder. De bör bestämma vilket koncept de föredrar, säger Matthias Müller.

Ger Tesla en känga

Parallellt med nya dieselmotorer gör VW även framstötar på elbilsfronten. Målet är att sälja en miljon batteridrivna fordon 2025. Men elbilspionjären Tesla betraktar inte Matthias Müller som en rival.

– Vi kan inte jämföra äpplen med päron. Tesla säljer färre än 100 000 bilar och vi säljer 10 miljoner. För närvarande bränner Tesla ett tresiffrigt miljonbelopp samtidigt som vi gör resultat på 12 till 13 miljarder euro per år. Så jag anser att vi måste vara realistiska, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE