Farväl! Nu slutar Volvo bygga V70

Sverigefavoriten pensioneras efter 20 långa år

Adjö, farväl och tack för den här tiden.

I 20 år har Volvo V70 varit Sveriges mest sålda bil – nu har den sista bilen byggts.

Under måndagen rullade sista V70:n av banan i Torslandafabriken.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Under de senaste två decennierna så har Volvo-kombi varit synonymt med V70. Modellen har sedan den introducerades 1996 varit en av kärnmodellerna för Volvo. Men inte längre. Den fyrkantiga kombin har länge varit lätt bedagad – och nu så har Volvo, efter 1 250 000 sålda exemplar, pensionerat bilen. Måndagen den 25 mars tillverkades den sista bilen.

– Det känns att ta farväl av en klassiker, en bil som älskats högt av många svenskar. Den har kommit att stå som symbol för att Volvo+herrgårdsvagn+familjebil är lika med den svenska livsstilen, säger Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

Classic med extra allt

Nuvarande (?!) generationen av bilen presenterades 2007 och har tronat i ensam elegans högst upp i den svenska försäljningsstatistiken. Bilen fick en uppgradering för tre år sedan, men inför modellår introducerades Classic-varianten – en tydlig signal om att livscykeln var på väg att gå mot sitt slut. Classicversionerna finns med extra allt.

– Man brukar ju säga att en bils sista årsmodell är den allra bästa. Och tittar vi på de svenska försäljningssiffrorna för förra året så visar det sig att våra kunder tycker likadant. Förra året var ett av toppförsäljningsåren för Volvo V70 och systerbilen Volvo XC70, säger Jessica Span.

Förbereder sig för 90-bilarna

Volvo håller som bäst på att förbereda fabriken i Torslanda för nya tider. Produktionen av S90 startar inom kort och i juni är det dags för produktionen av V70-ersättaren V90.

– Så samtidigt som det känns sorgligt att ta farväl av bilar som varit vår ryggrad i så många år, har vi mycket nytt och spännande att se fram emot. Intresset för våra nya modeller är överväldigande. Nya Volvo V90 blir den perfekta familjebilen – och den perfekta tjänstebilen, säger Jessica Span.

  Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln