Lista: Bilarna med bäst och sämst stöldskydd

Uppdaterad 2016-05-31 | Publicerad 2016-05-30

Volvo toppar, Audi tappar och Suzuki floppar.

Av 164 testade bilmodeller framgår det att det är stora säkerhetsskillnader mellan märkena.

– Resultaten visar att 35 procent fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här
Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.
Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

Ska du ha en bil som tjuven inte rår på? Då ska du styra undan från Suzuki Swift, S-Cross och Subaru Impreza. Det framgår av den stöldsäkerhetsutvärdering som försäkringsbranschen gjort på 164 bilmodeller.

Kontrollen är utförd efter normen ”New Vehicle Security Assesment” och där framgår det vilka modeller som har bäst stöld- och inbrottsskydd – samt vilka bilar som inte alls håller måttet.

– Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från de tidigare årens toppresultat, men har rakt igenom godkända bilar. Skälet till att exempelvis Audi har tappat är att de inte har larm standardmonterat på A1/A3/a4 vilket gör att de tappar poäng, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

Vägrar att få bilarna testade

I den andra, mindre smickrande änden, av säkerhetsskalan återfinns märkena Fiat, Dacia och Mazda – men absolut sämst stöldskydd har Suzuki Swift. Dock tycker Anders att det mest uppseendeväckande är att vissa tillverkare vägrar att låta sina bilar testas.

– Vi har förståelse för att olika märken väljer att gå olika långt i sitt skydd. Men det är ett högst rimligt krav att ge konsumenterna ett bedömningsunderlag när de ska välja bil. Särskilt med tanke på att vissa av de biltillverkare som inte rapporterar sina fordon för klassificering finns bland de mest frekventa i stöldstatistiken, säger Anders Edvardsson.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln