Elbilen Volt kan nå Europa om två år

MOTOR

Chevrolets elbil började tillverkas i Detroit i går

Foto: GM har börjat tillverkningen av elbilen Chevrolet Volt i Detroit.

Igår gick startskottet, Chevrolets elbil Volt började tillverkas i fabriken i Detroit. Volt har valts till Årets bil 2011 i USA och om två år kan den nå Europa.

Foto: Elbilen monteras.

Chevrolet Volt valdes nyligen till Årets bil 2011 i USA. Det är första gången en elbil har fått utmärkelsen. I går startade tillverkningen av bilen på fabriken i Detroit.

10 000 Volt tillverkas 2011

Det är många som har visat intresse för att köpa Chevrolets elbil, enligt webbplatsen autonews.com så är cirka 240 000 personer villiga att köpa den. Men produktionen på GM:s fabrik kommer bara att vara 10 000 bilar 2011 och cirka 45 000 stycken 2012. Att prouktionen är så blygsam beror på att GM är beroende av tillverkningen av batterierna till bilmodellen.

Mark Reuss som är president för GM:s Nordamerikanska avdelning säger att GM kan börja exportera Volt till Europa under senare delen av 2011, den europeiska versionen kommer att gå under namnet Opel Ampera.

Enligt autonews.com funderar GM också på att tillverka en flevi-fuel-version av Chevrolet Volt. GM:s produktchef Tom Stephens säger att en sådan bil kan finnas tillgänglig 2012 om man går vidare med projektet.

Planer på flexi-fuel-modell

En volt med flexi-fuel skulle kunna förbruka mycket lite bensin. För kortare körsträckor skulle den kunna drivas på el, och när förbränningsmotorn är i gång för att ge föraren större räckvidd, skulle bilen till största delen drivas med E85, förklarar Tom Stephens.

Från och med denna månad planerar GM att rulla ut Chevrolet Volt i sju amerikanska delstater under en ettårsperiod. Sedan kommer den att finnas tillgänglig i hela USA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Chevrolet