Mercedes nya lyxkombi nästan klar

avBenjamin Ekroth

MOTOR

CLS Shooting Break i butik nästa år

1 av 6

Vår spionfotograf har fångat Mercedes CSL Shooting Break nästan helt omaskerad. Mercedes bryr sig allt mindre och mindre om att hålla lyxkombin hemlig, vilket tyder på att det snart är dags för officiell premiär.

Det är en helt ny modell i ett helt nytt segment. Kombi, eller herrgårdsvagn på gammalt beprövat Mercedes-språk, är ingen nyhet för tyskarna från Stuttgart. E-klass är dagens stora kombi, populär bland taxiförare. C-klass, den lite mindre kombin som går mot Audi A4 och BMW 3-serie. Och så vidare. Men tydligen ville man skapa något mer exklusivt för kunderna som vill packa mycket bagage. Ursprungligen visade Mercedes upp E-klass i shooting break-utförande, en tredörrarskombi med lite slankare former. Men det blev det inget med. Sen hann det gå fyra år och nu har det landat i att kupéversionen CLS har blivit med baklucka.

Vanliga CLS var nydanande när den kom första gången 2004, en fyradörrars coupé. Det fick efterverkningar hos konkurrenterna och nu har Audi en A7, baserad på A6 precis som CLS är baserad på E-klass. Men frågan är om vi får se konkurrenterna göra en lyxig sportkombi som motdrag. Antagligen inte.

Konkurrenterna blir istället Audi A7, BMW 5-serie GT. Eller varför inte Porsche Panamera, även om priset är snäppet högre. Men räkna inte med att CLS Shooting Break blir billig. Vanliga CLS startar idag på 604 000. Kombitillägget är idag okänt. Sen tillkommer säkert ett och annat tillval ur Mercedes digra sortiment av extrautrustning.

Shooting Brake ska byggas tillsammans med CLS, CL, E-klass och måsvingen SLS AMG. Sannolikt blir motorerna samma som i nuvarande CLS, vilket innebär en 3,5-liters V6, en turboladdad 4,6-liters V8 och en direktinsprutad V6-diesel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar