”Kör som en ´kärring´ – och undvik olyckor”

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Robert Collin: Allt annat än dubbdäck är en chansning

Foto: Lasse Allard
Foto: Lasse Allard

Kör som en ”kärring” – välj dubbdäck.

Så resonerar majoriteten av Aftonbladets nätläsare i sitt val av vinterdäck.

– De gör alldeles rätt. Vill man köra säkert väljer man dubbdäck – allt annat är en chansning, säger Aftonbladets bil- och däckexpert Robert Collin.

– Vill man ha bra väggrepp i halka är dubbat allra bäst, säger Robert Collin. Foto: Lasse Allard

Unga män och äldre kvinnor i Jönköpings kommun föredrar dubbdäck på vintern, enligt en ny undersökning.

Nu vill kommunens miljökontor att bilisterna ska gå över till odubbat av miljöskäl då dubbdäcken anses frigöra ohälsosamma partiklar från vägbanan.

”Kärringar”

Som ett led i den nyligen lanserade – och redan kritiserade – kampanjen pekas en ung manlig bilist ut som ”kärring” på grund av sitt däckval.

- Vi säger inte att folk måste köra odubbat, utan det är fria val. Vi hoppas att många tänker till när de ser tavlorna och att de gör ett övervägande efter att ha sett tavlorna, säger Eva Göransson, samordnade på kommunens miljökontor till Jnytt.se.

Men bilisterna i Jönköpings kommun är inte ensamma om att föredra dubbat.  Enligt Aftonbladets undersökning väljer närmare 75 procent av nätläsarna dubbdäck.

”Dubb rätt val”

Robert Collin, Aftonbladets bil- och däckexpert, tycker att kampanjen har fel. Han menar att de Jönköpingsbilister som kör med dubbdäck gör ett klokt val.

– Jag vill gratulera alla ”kärringar”  i Jönköping – och i resten av landet. Jag kommer också att vara som de är på vägarna, säger han.

Aftonbladets senaste vinterdäckstest visar att dubbdäck kan halvera bromssträckan på halt underlag jämfört med odubbade däck.

Vinterdäcksregler

Vinterdäck krävs 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Då är det också krav på minst 3 mm mönsterdjup för personbilar. Kravet gäller även utländska fordon. Dubbdäck är tillåtet under perioden 1 oktober–15 april.

Kommuner har rätt att på viss väg eller vägsträcka helt förbjuda dubbdäck. Kontakta din kommun för mer information. För tunga fordon gäller speciella regler.

Källa: Trafikverket

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN