"Spirit of Ecstasy" firar 100 år

MOTOR

Kylarfiguren hyllades med Rolls Royce-parad i London

1 av 8

En av den brittiska bilindustrins stora ikoner ”Spirt of Ecstasy” fyller 100 år.

Detta firades med en Rolls Royce-parad genom Londons gator.

Må så vara att lyxbilsmarknaden ser annorlunda ut i dag jämfört med när det förra seklet var ungt. Bekväma salongsåk står kanske inte lika högt i kurs längre jämfört med moderna sportbilar som Ferrari, Maserati, Koenigsegg och Lamborghini.

Ett av märkena som fortfarande kan vrida huvudet på åskådare är Rolls Royce. Framförallt i dag när hundratalet bilar lyxmärket firade det klassiska kylaremblemet. Genom Londons gator paraderade åtskilliga modeller i märkets historia - allt från dagens Ghost och Phantom till tidiga Silver Cloud, Silver Shadow och Silver Spur.

Hemlig kärlek

Det klassiska emblemet ”Spirit of Ecstasy” har prytt Rolls Royce-bilarnas kylare sedan 1911. Kvinnofiguren med arma sträckta bakåt draperade i fladdrande tyg skapades av skulptören Charles Sykes. Den brittiska skådespelerskan Eleanor Velasco Thornton,stod modell till figuren och blev en hyllning till den hemliga kärleken mellan henne och andre hertigen av Montagu of Beaulieu, John Douglas-Scott-Montagu – en på sin tid stor motorentusiast.

I sitt förhållande fick paret en dotter som de tvingades adoptera bort.

Thornton omkom 1915 när fartyget som paret reste med över Medelhavet torpederades av tyska ubåtar.

På grund av stöldrisk kan man i dagens Rolls Royce-bilar fälla in kylaremblemet med en knapptryckning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar