Här är Volvos nya värsting

1 av 28
MOTOR

Här är Volvos nya värsting Volvo S60 Polestar som specialutvecklats av motorsportföretaget Polestar. Volvo lovar 0-100 på 4,9 sekunder och 350 hk under huven – men det dröjer innan den kommer till Sverige.

Som en del i det fortsatta samarbetet mellan Volvo och motorsportföretaget Polestar kommer nu deras första bil – nya S60 Polestar.

Bilens yttre känns igen från det 508-hästarsmonster som kom förra året (se bildspelet till höger) men har tonats ner lite så att den inte blir fullt lika dyr att tillverka i större skala – konceptbilen från 2012 ryktas ha kostat en bit över två miljoner kronor.

– Vi fick en fantastisk respons på Volvo C30 och S60 Polestar-konceptbilarna, därför är vi mycket glada över att kunna introducera vår första serieproducerade bil, säger Polestars vd Christian Dahl i ett uttalande.

Bara för Australien

Dock kommer det dröja innan man kommer kunna köpa bilen i Sverige. Volvo planerar till en början endast en liten serietillverkning särskilt ämnad för den australiensiska marknaden.

– Den australiensiska marknaden för prestandabilar är, och har alltid varit, stark, säger Matt Braid, vd för Volvo Australien.

Efter lanseringen i Australien kommer Volvo utvärdera intresset och se om det skulle kunna gå att släppa modellen på fler marknader – däribland den svenska.

Turbomotor på 350 hk

Under huven ruvar samma tre liter stora turbosexa, fast i den lite snällare och seriebyggda bilen har man sparat lite på krutet. Maxeffekten är numer på 350 hästkrafter och runt 500 newtonmeter mellan 2 800 och 4 750 varv i minuten. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar