Nissan satsar på sjungande bilar

Tysta elbilar är en potentiell livsfara för fotgängare. Nissans lösning? Bilar som sjunger!

Nissans konceptbil IMx kommer att varna fotgängare med ljudet ”Canto”.
Nissans konceptbil IMx kommer att varna fotgängare med ljudet ”Canto”.

Övergången från förbränningsmotorer till elbilar kan ses som en tyst revolution – de laddbara bilarna låter helt enkelt betydligt mindre.

Att slippa en massa motorljud när man är ute och promenerar kan låta som en positiv effekt av omställningen. Men det innebär också problem och utmaningar. I låga hastigheter är elbilar så tysta att ouppmärksamma fotgängare riskerar att inte upptäcka dem.

EU-krav

Särskilt bekymmersam är så klart situationen för personer med synnedsättningar. Därför har EU beslutat att alla elbilar från 2019 måste ge ifrån sig varningsljud när de körs i låga hastigheter.

Nissan, som står bakom den populära elbilen Leaf, har nu avslöjat hur deras framtida modeller ska låta. De kallar ljudet för Canto, som betyder ”jag sjunger” på latin.

”Berika ljudmiljön”

Ljudet ska ändra i ton och styrka beroende på om bilen accelererar, bromsar eller backar, och påminner i stor utsträckning om elektronisk musik.

Det är enligt Nissan designat för att ”berika ljudmiljön”, och ljudet kommer att vara ”tydligt hörbart, utan att vara överdrivet störande för fotgängare, boende och passagerare”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN