Nu är bästa tiden att sälja bilen

I maj är efterfrågan på begagnade bilar som störst.
I maj är efterfrågan på begagnade bilar som störst.

I maj är bästa tiden att sälja bilen.
Men få har koll på vilket pris de ska sätta, enligt en ny undersökning.
– Att många är osäkra kring prissättningen kan bero på att det rör sig om en stor affär, säger Elin Mattsson på Blocket.

Planerar du att köpa en ny bil till sommaren och vill bli av med din gamla? Då är maj bästa månaden att sälja.

– Både trafiken och utbudet peakar i maj, så vill man få bilen såld snabbt är det här en bra tidpunkt. Och har man en finare bil som man tänker sig ett högre pris för, ökar också chansen att hitta rätt köpare, säger Linnea Agüero, presschef på Blocket.

En tredjedel har ingen aning

Däremot är många osäkra på vad deras bilar är värda, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Blocket. Mer än var tredje har ingen aning alls eller är tveksamma kring vilket pris de skulle sätta.

– Att många är osäkra kring prissättningen kan bero på att det rör sig om en stor affär. I själva verket kan det vara så att många har bättre priskoll än vad de faktiskt tror, men att de inte vågar lita på dig själva, säger Elin Mattsson, pressansvarig på Blocket.

Enligt Johan Frederik Schjødt, VD och medgrundare på begagnatsajten AutoUncle.se, gäller det att ha koll på priset för att få bilen såld.

– Vill man ha en snabb försäljning så skall man undersöka vad det nuvarande marknadspriset är och lägga sig under det för att attrahera köpare. Bilköpare undersöker marknaden väldigt noggrant innan köp och har bra koll på vilka konkurrerande erbjudanden som finns, säger han.

Var öppen med skicket

Carl-Erik Stjernvall, teknisk ansvarig på Motormännens riksförbund, uppmanar säljare att vara öppna med skicket på sin bil.

– Det tjänar man på. Ingen förväntar sig att en åtta år gammal bil är i toppskick. Försöker man måla upp en drömbild av bilen skjuter man sig själv i foten, säger han.

Det är enklare att lämna in bilen till en bilhandlare, men då kan man å andra sidan räkna med betydligt mindre betalt.

– Lämnar man in bilen till en bilhandlare är det vanligt med skambud. Om man lämnar in den som ett inbyte mot en ny bil är det viktigt att kolla på hela affären. Om du upplever att du får ett bra pris för din gamla bil kan du nästan vara säker på att du betalar för mycket för din nya. Se till att kolla mellanskillnaden, säger Carl-Erik Stjernvall.

Risken att råka ut för bedragare när man säljer sin bil är stor, och det finns ett antal saker att tänka på i samband med försäljningen.

– Låt aldrig någon provköra bilen ensam, och var noga med att kontrollera köparens personuppgifter, säger Carl-Erik Stjernvall.

Motormännens 19 tips för att slippa bli lurad

 1. Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas
 2. Träffas inte på en enslig plats
 3. Följ alltid med på provkörningar
 4. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörningar. Tänk på att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna.
 5. Du som säljare är skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du mörkar ett allvarligt fel kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet.
 6. Uppmuntra köparen att undersöka bilen noga. Finns det fel som upptäcks senare, är det köparens ansvar.
 7. Skriv ett ordentligt köpeavtal, där allt som ni kommer överens om tas upp. Var extra noga med kända fel och vilken utrustning som medföljer.
 8. Att ändra ägaruppgifterna hos transportstyrelsen är inte samma sak som att man har fört över ägandet.
 9. Är köparen den hen utger sig för att vara? Be om att se legitimation. Ägarbytet kommer inte att gå igenom om uppgifterna är falska. Då kommer du stå kvar som ägare till en bil du inte längre har. Skador, parkeringsböter registreras på dig.
 10. Använd Transportstyrelsens app för att anmäla ägarbyte. Appen accepterar inte falska uppgifter.
 11. Acceptera inte betalning med check. Det är inte säkert att din bank garanterar checkens täckning.
 12. Även om köparen visar på sin dator att pengarna förts över är det inte säkert förrän du ser pengarna på ditt konto.
 13. Transaktioner mellan banker kan ta ett par dagar. Vissa banker medger också att man stoppar en överföring efter att den skickats iväg.
 14. Det säkraste sättet att göra upp en bilaffär är på ditt bankkontor. Då får du ett bankkvitto på att du har fått pengarna till ditt konto.
 15. Ett smidigt sätt är att använda betalalpen Swish. Då ser du i realtid att pengarna har kommit in på ditt konto. Skriv att köpet avser en bil och ange bilens registreringsnummer i meddelandefältet.
 16. Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är helt säker på att du fått betalt.
 17. Köparen måste ha egen trafikförsäkring. Din trafikförsäkring gäller inte när ni har skrivit på ägarbytet.
 18. Du kan sälja bilen genom en bilförmedlare. Men det finns många oseriösa förmedlare och därför behöver du vara extra försiktig. Kontrollera noggrant förmedlarens bakgrund och ta referenser.
 19. Om du använder en förmedlare bör du vara mycket noga med uppdragsavtalet och hur det är formulerat. Det ska bland annat tydligt framgå vad uppdraget avser, hur länge det ska pågå, vem som är ägare till bilen, vad bilförmedlaren ska ha i provision och hur du ska få dina pengar. Skriv aldrig över bilen innan betalningen skett.

Så får du bilen såld på Blocket:

Foto

 1. Tvätta och städa bilen först.
 2. Fota bilen i dagsljus hellre än i ett mörkt garage.
 3. Välj en så fin bakgrundsmiljö som möjligt.
 4. Fota från alla vinklar, både utvärtes och invärtes.
 5. Glöm inte att ta bilder på detaljer, såväl de fina såsom eventuella skavanker.

Annonstext

 1. Skriv en tydlig och saklig rubrik. När du fyller i registreringsnumret hämtas uppgifter från Transportstyrelsen om modell- och tillverkningsår, växellåda, bränsle och för vissa även miltal. Uppgifter som saknas bör skrivas med i annonstexten.
 2. Tänk sedan vad du själv skulle vilja veta om det var du som köpte bilen. Berätta om bilens utrustning, skick och servicehistorik. Berätta om det följer med vinter/sommardäck.
 3. Annonser med längre annonstexter säljer generellt fortare än de med kort annonstext.
 4. Det är viktigt att vara ärlig. Om du skriver med eventuella fel och skador får du köpare som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick, varken du eller köparen behöver bli besviken.
 5. Gör gärna en stavningskontroll med en vän eller i ett textredigeringsprogram. En rättstavad text ger ett bättre intryck.

Pris

 • För att skapa sig ett hum om vilket pris som är skäligt för en specifik bil- och årsmodell är det många som surfar annonser på Blocket långt innan man själv ska sälja. Lägg upp en bevakning i ditt Blocketkonto och följ prisutvecklingen beroende på säsong. Vill du få bilen såld snabbt sätter du ett lägre pris en andra annonsörer. Vill du ta ut ett högre pris bör du med fördel kunna motivera det i annonstexten.
Publisert:

LÄS VIDARE