Premiär för citybanan

Reporter: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:

På måndag öppnar Citybanan.

Klockan 05:04 kan de första resenärerna åka med pendeltåget från den nya stationen Stockholm City.

– Det är fantastiskt efter så här många år, säger Eva Rådmark på Trafikverket.

1 av 2 | Foto: Mikael Ullén
Station Stockholm City

Arbetet som pågått sedan åtta år tillbaka är nu slut. På måndag är det premiär för Citybanan.

– Det är fantastiskt efter så här många år. Ett så komplicerat bygge och att resenärerna äntligen får möjlighet att använda de nya stationerna, säger Eva Rådmark, Trafikverkets kommunikationsansvarig för Citybanan.

Pendeln flyttar ner under jord

Pendeln kommer delvis flytta ner under jord, i och med den sex kilometer långa tunneln som går under staden. Dessutom får huvudstaden två nya stationer, Stockholm City och Stockholm Odenplan. Förhoppningen med Citybanan är att kapaciteten ska fördubblas i centrala Stockholm och att tågen ska kunna gå oftare och bli punktligare.

Stationen öppnar 04:00

Klockan 04:00 öppnar station Stockholm City och 05.04 går premiärturen med slutdestination Nynäshamn. Kort därefter, klockan 05:09 går det första tåget mot Uppsala, det blir också det första tåget i trafik att stanna på station Stockholm Odenplan.

Trafikverket, MTR och representanter från trafikförvaltningen kommer vara på plats på perrongen från 04:45 för att svara på frågor och uppmärksamma trafikstarten.

Tågen ska gå som de ska direkt men Anders Sköld, projektledare på trafikförvaltningen rekommenderar ändå att ta lite extra tid på sig den första tiden.

– Det kommer att bli en stor förändring för alla de som åker pendeltåg eftersom resemönstret kommer att ändras. Dessutom finns det mycket annat att utforska på stationerna, som till exempel konst.

Invigningsceremoni

Kan du inte vänta tills på måndag bjuder Trafikverket in till invigningsceremoni redan på söndag 9 juli klockan 11:00 på Odenplan. Då står tal av statsminister Stefan Löfven och infrastrukturminister Anna Johansson på schemat. Utöver det blir det uppträdande av Panetoz och Soul Company. Dessutom kan du ta en gratis provtur mellan stationerna Stockholm Odenplan och Stockholm City.

Publicerad: