Så mycket dyrare blir förmånsbilen

avStefan Hesserud Persson

Skattesmällen för förmånsbilister närmar sig. Redan från årsskiftet kan det bli en tusenlapp dyrare i månaden att köra förmånsbil till och från jobbet.

Foto: Johnér
1 januari 2018 kommer trängselskatten att förmånsbeskattas för privata resor.

Idag behöver inte förmånsbilister betala trängselskatt för privata resor utanför arbetstid. Men 1 januari är det slut med det när även trängselskatten ska förmånsbeskattas – något som kan bli kännbart för dem som tar bilen till och från jobbet.

Tjänstebilsexperten Ronny Svensson på Ynnor AB har räknat ut att en förmånsbilist i Stockholm kan få en skattehöjning på nästan 13 000 kronor om året.

”Räknar inte med”

– Det är en kostnad jag inte tror att folk räknar med att få. Om någon skulle ta en tusenlapp ur min plånbok skulle åtminstone jag ha synpunkter, säger han.

I en webbenkät med vagnparksägare från i början av december uppgav 55 procent att de visste hur man skulle hantera trängselskatteförmånen. Siffran är förmodligen lägre bland förmånsbilisterna, tror Ronny Svensson.

– Jag tror inte ens att hälften börjat bekymra sig.

Men förändringen är viktig att känna till för att inte bilpendlandet ska bli ännu dyrare än nödvändigt.

– Man måste notera hur många passager man gör i tjänsten respektive privat, så att man får en någorlunda korrekt skatt, säger Ronny Svensson.

Två sätt att påverka

I övrigt är det främst två saker som kan mildra skattehöjningen, säger han.

– Som stockholmare har man redan anpassat sig genom att börja tidigare på morgnarna. Det andra är att ifrågasätta om man verkligen behöver köra sin bil privat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Trafik