Golf GTI – i två nya kostymer

MOTOR

Presenterades på den årliga GTI-träffen

1 av 4 | Foto: VW Golf GTI – stajlad för Adidas.

På den årliga GTI-träffen i Österrikiska Wörthersee tog Volkswagen tillfället i akt och visade upp två nya specialversioner – Adidas och Excessive – av sin populära Golf GTI.

GTI Excessive är en konceptbil och Volkswagen säger att konceptet ska visa "de stora design-potentialet för Golf GTI". Utseendemässigt har Excessive hämtat inspiration från motorsporten, främre luftintagen har förstorats och stötfångaren fram har fått en raceingbilslik nedre läpp (splitter) för att få bättre aeraodynamik. Den svarta "läppen" fortsätter sedan längs med sidorna och framhävs genom att vara målad i svart pianolack.

Bilen har fått nya svartlackade 19-tums fälgar och för att visa att bilen säven breddats har skärmarna kring hjulen lackats svarta. Baktill är det en jättelik diffusor som lyses upp när bilen bromsas. På insidan återkommer den svarta lacken som tillsammans med borstade aluminium-detaljer ger Excessive en exklusivare framtoning.

Nytt avgassystem

Tekniskt sett är det inte mycket som skiljer från standard GTI:n. Genom att sätta på ett nytt avgassystem har de dock lyckats få ut ytterliggare två procents kraft. Hur läcker bilen än ser ut kommer den aldrig att börja serietillverkas, men Volkswagen säger att om de nya detaljerna får positiva reaktioner kan de komma att inkluderas i som extratillbehör i Volkswagen Original Accessories.

Tillverkaren visade även upp sin Adidas Edition GTI och bilen är, precis som namnet avslöjar, en hyllning till det tyska sportmärket (samma recept som för GTI Pirelli som VW visade 2007). De förändringar som gjorts på Adidas-versionen är en modifierad front, uppdaterad främre splitter, nya sidokjolar och ny diffusor bak. Bilen har även fått en lite mer aggressiv styling för att särskilja den från dess GTI syskon. Förutom ovan nämnda har även special-Golfen fått bi-xenon strålkastare, LED-lampor i baklyktorna samt "Adidas-inspirerad trim”.

210 hästar

Kraftmässigt skiljer Adidas-bilen sig inte från vanliga GTI. Det är samma turbomatade tvålitersmotor på 210 hästkrafter och 280 Nm som sitter under huven. 0-100 km/h avklaras på 6,9 sekunder och topphastigheten ligger på 240 km/h. Volkswagen kommer att börja sälja bilen i juni och begränsa produktionen till 4 410 bilar. Specialbilen har lånat in lite interiördetaljer från Golf R och har fått LED-ljus bak, men är i övrigt en standard GTI med lite Adidas märken.

Bytbil.com

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar