Miljö snart lika hett som motorprestanda

MOTOR

Två elmotorer och en diesel finns med bland de tio bästa motorerna 2011

Foto: Två elmotorer och en diesel har tagit sig in bland de tio bästa motorerna på Wards Autos topplista.

Elmotorerna i Nissan Leaf och Chevrolet Volt är på väg att utmana både Audi och BMW. När Wards Auto presenterar sin topplista över de bästa motorerna har de båda miljövänliga elmotorerna klivit in i finrummet.

I USA utser Wards Auto en lista på de tio bästa motorerna. På topplistan för 2011 finns många nyheter, några av de mest anmärkningsvärda är att de gröna alternativen från Nissan och Chevrolet tagit plats på tio bästa-listan.

Gröna motorer in på listan

Elmotorerna i Chevrolet Volt och Nissan Leaf placerar sig som nummer sex och åtta på listan. För Nissan är det första gången man tar sig in på listan och både Chevrolet och Nissan får mycket beröm för tekniken i sina respektive motorer.

Även Volkswagens dieselmotor som driver Jetta TDI föll domarna i smaken. Motorn har varit med på listan tre gånger tidigare.

För svenska ögon var det också glädjande att se Volvos S60 på listan. Det är första gången Volvo tagit sig in bland de tio främsta med sin T6-motor.

USA-producerade bilar

Motorerna har testats genom att medlemmarna i juryn kört bilarna under oktober och november och rankat motorerna efter deras prestanda, teknologi, bränsleförbrukning och ljudnivå. För att ha en chans att ta sig in på listan ska motorerna finnas i bilar som är i reguljär produktion i USA och som börjar säljas senast under det första kvartalet under 2011. Bilarna får inte heller kosta mer än 55 000 dollar, vilket motsvarar cirka 430 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar