Här försvinner stålar i racerfart

MOTOR

Många får böta när biltävlingen Gumball 3000 drar genom Sverige

1 av 4 | Foto: Fyra tusen i böter var inga problem för de två prinsarna från Dubai som stoppades av svensk trafikpolis.

E4, HELSINGBORG/NYKÖPING. Plattan i lyxbilsmattan längs E4 genom Sverige. Men spinner det på i 146 knyck så kostar det. Som för det här Gumballekipaget från Dubai.

– 4000 svenska kronor, upplyser trafikpolisen.

– Thank you sir, bugar Ferarriföraren och fiskar leende upp ett platinakort ur bakfickan.

Omsusade Gumball 3000, med start i London och mål i New York, är ingen utflykt för vanliga turister. Bara startavgiften, drygt 330 000 kronor, är en käftsmäll mot plånboken. Sedan tillkommer diverse kringkostnader (se ovan) plus ett fartvidunder med ett helt stuteri under motorhuven.

”Sweden is great”

Celebriteter från hela världen finns med bland startfältets 120 deltagare. Artister, arvtagare, oljeprinsar. Amerikanske hiphopstjärnan Xzibit blev bland de första att få närkontakt med svensk polis efter att ha kört 160 km/tim.

– Tack till polisen. De tog inte riktigt mitt körkort, de tog det bara i 48 timmar. Så jag måste dra härifrån nu. Men nästa år kommer jag tillbaka, säger Xzibit.

Totalt har ett tjugotal hetsporrar rapporterats för fortkörning och betalat böter på platsen, uppgav Daniel Andersson vid Östgötapolisens trafikgrupp i går kväll.

– Sweden is great! Trevliga poliser. Värre var det i Tyskland. Där blev det tvärstopp för genomfart, alla bilar fick köras ombord på lastbil, säger Zaid Alturki, frontman i det saudiarabiska teamet Pavo.

Får behålla körkorten

Strax söder om Nyköping har lagens långa arm fångat de två glada laxarna från Dubai. Inga bekymmer att punga ut med 4 000 kronor på stående fot.

– Killen vi tog nyss hade redan torskat på 3 600 kronor längre söderut, men han verkade inte ledsen för det, säger trafikpoliserna Jonas Forsberg och Tomas Bonn.

Hur går det med körkorten?

– Förarna får ett omhändertagandebesked men har tillåtelse att köra inom Sverige i 48 timmar.

Men detta blir inte aktuellt – för i dag flygs samtliga Gumballbilar över till Kanada. Sedan fortsätter fartfesten mot New York.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar