Så hittar du vinterbil för 10 000 kronor

MOTOR

Gör klippet inför fjällresan

Midvinternattens köld är hård,

isen på rutorna glimma.

Din bil nått den eviga sömnen så hård

och din andedräkt blir till imma.

Grannen i sin varma bil på sin ban,

du tänker "Vad gav han för sin Suburban?",

Snön ligger vit på taken,

endast du är kall om baken.

Död.

Mogen för skroten.

Just när du planerat vinterns alla resor till släkten, vännerna och fjällen lägger bilen av.

Att hitta en ny bil kan vara en mödosam process - för att inte tala om att skaka fram pengarna.

Hur ska man tänka när man behöver en ny bil till vintern? Klimatet och underlaget gör att kraven på bilen blir högre. Och hur mycket bör man betala för en fungerande vinterbil?

Svaret på den frågan kan vara "hur mycket som helst", men väldigt få har hundratusentals kronor i en byrålåda till en sprillans ny bil när den gamla oväntat lägger av.

"10 000 - ingen match!"

Vi satte gränsen vid 10 000 kr och bad läsarna berätta om vad de fått för summan.

Svaren lät inte vänta på sig. "10 000 kronor är väl ingen utmaning. Sätt ribban vid 2000 kr så blir det mer spännande" var en av kommentarerna.

- En vinterbil behöver inte kosta skjortan. Man kan få mycket bil för 10 000 kronor. Fast då måste man nog acceptera en del skavanker, säger aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Räkna inte heller med att bilen är från denna sida av milleniestrecket. Men har du tur kan du göra ett fynd och hitta en välvårdad mindre modern pärla.

- Tänk på att äldre bilar inte är lika säkra som nya bilar, de har betydligt sämre krocksäkerhet. Det något man bör fundera på innan man slår till, säger Robert Collin.

Läsare som fyndat billiga vinterbilar

Sandra Jansson i Mora hittade en Volvo 360 från 1983 för under 10 000 kr.

" Den var nybesiktigad men ful. Men det gör inget, en ska bara gå över vintrern. Dessutom ingick både sommar- och vinterdäck."

Tomas Eklund, 38, Köping, här med döttrarna Emma, Ida och familjens hundar Bella och Vilma, hittade en Nissan Primera från 1994 för under 10 000 kronor. Bilen rullar mycket mellan hem, skola, jobbet och stallet.

"I priset ingick vinterdäck, cd-spelare, larm och c-lås - och Lite kosmetisk rost. Den är också ganska snål fungerar bra för kortare sträckor. Vinterbilsköpet blev en året runt slit- och slängbil - ett fynd! Annars är Volvo V70 familjens finbil."

Petter Lundberg, utanför Vasa i Finland, hittade en Saab 900C från1989 för 500 euro (ca 4700 kronor). En trasig bensinslang mellan pump och förgasare har hittills varit enda problemet.

Petter, som studerar i Vasa, kör bilen dagligen ca 5 mil. Bilen är lite törstig - drar ca 1liter/mil.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar