Flexibel favorit

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Chrysler Voyager är åter etta

1 av 4

Något har hänt i den största familjebussklassen.

Visst vinner Chrysler Voyager återigen.

Men inte lika övertygande. Förra året var segermarginalen hela 21,7 procentenheter, i år är den bara 7,5 procentenheter. Och det är nykomlingen Ford S-Max som tar andraplatsen och en stor del av rösterna.

Men Voyager fortfarande familjebussen nummer ett.

Skillnaden mellan Chrysler Voyager och Ford S-Max är enorm.

S-Max bjuder på körglädje som Voyager inte ens kan stava till. Ford har verkligen lyckats med trolleriet att göra familjebussen lika rolig som en vanlig bil. Likheten i körkänsla med nya Mondeo är stor, faktum är att Mondeo känns som en sänkt S-Max. Styrning med toppkänsla och körglädje i mängder.

Komfort och utrymmen

Men det är ändå Chryslerns egenskaper som lockar flest röster.

Och det är inte så konstigt. För Voyager erbjuder en sällsam kombination av komfort och utrymmen och smarta finesser.

Stolarna som helt fälls ner i golvet, ”stow n go”, är det bästa. Inga krångliga lösningar eller tunga stolar som måste lyftas ur. Bara ett par enkla grepp och vips har man förvandlat den sjusitsiga bilen till en flyttbuss.

Klart att geniala och enkla lösningar som underlättar för stressade föräldrar blir poppis.

Alla sju åkande sitter bekvämt och har gott om plats att röra sig under färd. Med sju sittplatser har Chryslern klart bäst bagageutrymme (VW Multivan undantaget) och med fem åkande ryms 750 liter bagage. Med endast två säten kvar ryms makalösa fyra kubikmeter last!

Fjädringskomforten är hög, stolarna bekväma och alla passagerare får kyla eller värme vid behov. Lätt att trivas.

Men ungefär där slutar det roliga.

Gammalmodig teknik, busslika köregenskaper och låg kvalitetskänsla är signifikant. Motorerna man väljer bland i Grand-utförandet är en 2,8-liters dieselfyra på 150 hästar eller en 3,3-liters V6. Förbrukningen sticker lätt iväg med båda motorerna men blandad förbrukning är 0,85 l/mil för dieseln och 1,28 l/mil för V6:an.

Smart för storfamiljen

Priset för denna jättebil närmar sig 400 000 kronor med ordentlig utrustningsnivå. Men redan i grundutförande finns det mesta man behöver, på klassiskt amerikanskt manér. Och då är priset 302 200 kronor för V6-bensin.

Voyager är ett smart val för storfamiljen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN