Självkörande bilar – framtiden för Volvo

MOTOR

Svensk storsatsning på ny teknik

Om tre år ska hundra privatpersoner börja agera testförare av självkörande Volvobilar på vissa sträckor i Göteborg.

Bilarna ska kunna köra själva i exempelvis bilköer, eller parkera på egen hand i ett parkeringshus.

Med hjälp av kameror, GPS och olika sensorer känner bilen av omgivningen och kan ta sig fram i trafiken säkert.

Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson tror att självstyrning blir en av de viktigaste utvecklingarna inom bilindustrin under de kommande åren. Volvo PV vill vara ledande inom området självkörande bilar.

Säkrare trafik målet

– Vi ser det här inte bara som ett sätt att underlätta för människor utan framför allt att göra bilförarna säkrare. Jag tror inte att någon tycker att det är spännande att sitta en timme i bilköer varje morgon.

Volvo PV och flera myndigheter satsar nu tillsammans en halv miljard kronor på ett forskningsprojekt, som ska undersöka hur självkörande bilar beter sig i trafiken med vanliga människor bakom ratten, snarare än med professionella testförare.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, tror att självkörande bilar kan förbättra säkerheten i trafiken.

– I kritiska lägen kan en sådan här bil reagera mycket kvickare än en människa. Det blir väldigt mycket säkrare.

Tanken är att en 50 kilometer lång teststräcka för bilarna ska sättas upp i den vanliga trafiken i Göteborg, framför allt på flerfiliga vägar där det brukar uppstå köer.

Volvo PV går in med hälften av pengarna i projektet, där även Trafikverket, Transportstyrelsen, Göteborgs stad och Lindholmen science park ska delta.

Volvo har som vision att ingen ska allvarligt skadas eller förolyckas i en ny Volvobil 2020.

Inte lagligt – än

Dock krävs det lagändringar för att självkörande bilar ska få köra på svenska vägar. Men exakt vilka, det måste Transportstyrelsen utreda.

– Vårt mål är att år 2016 ha möjliggjort att självkörande fordon ska kunna köras i vissa miljöer, säger Staffan Widlert, generaldirektör för Transportstyrelsen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar