Här är det kört med körkort

MOTOR

Vägverket lägger ner uppkörningen på flera orter

Foto: ROLF ANDERSSON
slutkört Fredrik Lundquist på Lysekils trafikskola upprörs av att Vägverket diskuterar om att lägga ner uppkörningsorten. Hans elever måste köra till Uddevalla om det nya förslaget går igenom. Fredrik tror att det blir jobbigt att klara ekonomin för eleverna.

Vill du ha körkort och bor i glesbygden?

Då kan du få köra långt och betala dyrt i framtiden.

Vägverket lägger ner uppkörningen på flera orter i landet.

Hittills har trafikskolor på tio orter i Sverige blivit informerade om att möjligheten till uppkörning försvinner. När det gäller prov för tyngre fordon drabbas ännu fler orter.

– Det är körskoleeleverna som blir lidande. Det kostar både tid och pengar att åka till en annan ort för att förbereda sig inför proven, säger Berit Johansson, förbundsordförande i Sveriges Trafikskolors Riskförbund.

– Vad jag vet är det väldigt få som kör upp i en stad de aldrig satt sin fot i förut.

Förslaget stoppades

Det finns inget centralt beslut om att minska antalet provorter utan Vägverkets regionchefer har fått i uppgift att se över hur kostnaderna för teoriskrivningen och uppkörningen kan minskas.

Ett liknande förslag lades fram 1997 men stoppades efter stora protester. Men Tom Ramstedt, direktör på Vägverket försvarar nedläggningarna:

– En del orter har så enkel trafikmiljö att det inte är försvarbart att ha proven där.

– Om vi tar bort proverna på några orter sparar vi pengar och kan på så sätt på längre sikt få ner kostnaderna för provet för alla i hela Sverige.

Nedläggningarna gör det dyrare för de som vill ta körkort och som inte bor nära en uppkörningsort.

– Ja, men jag tycker att vi har en förhållandevis bra täckning på våra uppkörningsorter som det ser ut i?dag.

”Man tappar suget”

– Dessutom kan man ju passa på att träna landsvägskörning på vägen mellan hemmet och provorten, säger Tom Ramstedt.

För Fredrik Lundquist som är trafikskolelärare i Lysekil innebär neddragningarna att hans elever måste köra till Uddevalla för att köra upp. Det är tolv mils resa för varje gång eleverna vill övningsköra på uppkörningsorten.

– Man tappar suget på att fortsätta när man hör sånt här. Det känns jättejobbigt att inte veta hur det blir i framtiden, säger Fredrik Lundquist.

– För våra elever som har det jobbigt med ekonomin kan det här innebära att de inte kan ta körkort, säger Fredrik Lundquist, körskollärare i Lysekil.

Dessa orter drabbas

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar