Stadsjeepen klarar 0,19 liter per mil

MOTOR

Trots fyrhjulsdrift och 280 hk

1 av 4

Trots fyrhjulsdrift och totalt 280 hästkrafter klarar sig nya Mitsubishi Outlander PHEV på bara 0,19 liter per mil. Snart är det dags för Sverige-premiär för familjejeepen som kvalar in som supermiljöbil.

Supersnåla motorer är inte längre något som är förbehållet småbilar. Sedan tidigare har vi begåvats med stora kombibilar som bland annat Volvo V60 Plug-In, men nu börjar även riktigt stora bilar komma ner i snålsiffror.

Mitsubishis utmanare i segmentet heter Outlander PHEV och är något så ovanligt som en stadsjeep som kvalar in som supermiljöbil. Därmed får den även regeringens supermiljöbilspremie på 40 000 kronor. Bilen visas för första gången i Sverige men officiell premiär blir under hösten 2013. Priset kommer landa på 419 900 kronor i grundutförande, eller 379 900 kronor med inbakad miljöpremie.

Tre motorer

Att elbilar kämpar med kort räckvidd och lång uppladdningstid har en rad biltillverkare löst med att stoppa in en liten motor som laddar upp batterierna. Lösningen kallas laddhybrid, eller Plug In Hybrid Vehicle (PHEV) och i Mitsubishi Outlander betyder det två elmotorer på 81 hästkrafter vardera som driver fram- respektive bakhjulen, med en total effekt på 162 hästkrafter. Batterierna laddas upp av en tredje motor på två liter och 118 hästkrafter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar