Bäst i test: Nya XC90 säkraste bilen i världen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Foto: Euro NCAP

Volvo

Volvo XC90 dominerar när det kommer till säkerhet.

I Euro NCAP:s senaste test framgår det att bilen är absolut bäst i kategorin vuxenskydd och förarstödsystem.

– Volvo fortsätter att vara ledande i säkerhet och vi är mil före konkurrenterna, säger Peter Mertens utvecklingschef på Volvo Car Group.

Nya XC90 – världens säkraste.

Det kan nu den svenska tillverkaren basunera ut vars nya suv-modell presterade otroligt bra i Euro NCAP:s krocktester.

– Det här är ytterligare bevis på att med Volvo XC90 så har vi utvecklat en av de säkraste bilarna i världen, säger Peter Mertens, utvecklingschef på Volvo Car Group, i ett pressmeddelande.

Inte nog med att XC90:n fick fem stjärnor i testet – av de bilar som krockats har Volvo det bästa skyddet av vuxna . Dessutom sätter modellen en ny standard i kategorin förarstödsystem – som bilen dominerar totalt och får full pott i.

– Vi är den första biltillverkaren som överträffar kriterierna som Euro NCAP har satt i sina testprocedurer för automatbroms. City Safety är en av de mest avancerade standardsystemen för att undvika krock som du kan hitta i en moder bil, säger Martin Magnusson, ansvarig ingenjör på Volvo.

Knäpper lyxtysken på näsan

Jämfört med Audis nya Q7 – en bil som Volvon kommer att stångas med om kunder var Volvon den bättre i tre av fyra grenar. Den tyska bjässen lyckades dock övertrumfa Göteborgs stolthet med en procent i kategorin skydd av barn (88 procent jämfört med 87 procent).

Sett till alla biltyper, presterar även Volvon bra när det gäller fotgängarskydd – något som suvar ofta lyckats sämre i på grund av sin höga front.

Volvo har som mål att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en av deras bilar 2020. Och det här resultatet pekar onekligen mot att de är på god väg.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL