Så blir Volvos förarlösa bilar

Ska testa 100 stycken XC90 på Göteborgs gator – se bilderna

100 självkörande Volvo XC90 i Göteborg. Det blir verklighet 2017.

Nu avslöjar Volvo hur deras föralösa teknik kommer fungera och hur testerna ska genomföras.

– Vi har skapat ett användargränssnitt som är säkert och smidigt att använda så att förarna tryggt kan överlämna och återta kontrollen över bilen, säger Thomas Ingenlath på Volvo Cars.

Volvo slår på stora trumman: ”ett av branschens mest avancerade och lättanvända gränssnitt för att övervaka hur förare kommer att överlämna kontrollen till en bils autonoma körläge (AD) i kommande modeller”.

Så skriver den svenska biljätten i ett pressmeddelande om företagets kommande självkörande bilar.

Volvo har utvecklat ”IntelliSafe Autopilot” som innebär att föraren själv aktiverar förarlöst läge, samt tar kontrollen igen över bilen via paddlar på ratten.

Lampor blinkar

När föraren åker in på en väg där det förarlösa läget kan aktiveras börjar lampor på rattens paddlar att blinka. När det är läge att stänga av bilens ”autopilot” uppmanas föraren att ta över kontrollen igen och en 60 sekunder lång nedräkning inleds. Tar inte bilisten över kontrollen under den tiden kommer bilen köra av sig själv och stanna på en säker plats. Det skriver Volvo i ett pressmeddelande.

100 bilar testas

– Vi har skapat ett användargränssnitt som är säkert och smidigt att använda så att förarna tryggt kan överlämna och återta kontrollen över bilen, säger Thomas Ingenlath, SVP Design på Volvo Cars.

Redan under 2017 kommer de förarlösa bilarna att testas i Göteborg.

100 stycken XC90 kommer vara utrustade med autopiloten för barnfamiljer och pendlare i Göteborg och autopiloten kommer att vara påslagen vid en hastighet av cirka 50 kilometer i timmen på utvalda vägar.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN